12Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΓΕΝΕΥΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ, 2005

Κεντρικό θέμα: «Ο Χριστιανισμός μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής»

Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης παρουσία του Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία.
Στη Συνέλευση προήδρευσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. βουλευτής κ. Sergei Popov . Στην Συνέλευση συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τα 15 κάτωθι Κοινοβούλια-μέλη της Δ.Σ.Ο.: Ελλάδα, Ρωσική Ομοσπονδία, Κύπρος, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Εσθονία, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο καθώς και βουλευτές από: Αυστραλία, Η.Π.Α., Ουγκάντα και Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον και για πρώτη φορά αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια της Συρίας και της Ιορδανίας. Επίσης αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.Στην Συνέλευση ακόμη έλαβε μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή, διμελής αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού των κρατών μελών της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.) υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Ibrahim Ahmed Auf .Επιπλέον κλήθηκαν και παρακολούθησαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην Γενεύη. Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Anders B . Johnsson , Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ο Πρέσβης κ. Carlo Trojan , μόνιμος αντιπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Ingeborg Breines , Διευθύντρια του γραφείου συνδέσμου της UNESCO στη Γενεύη, ο κ. Peter Weiderud , εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Σεβ. Δρ. Keith Clements , Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ο κ. Steve Bernard , μέλος της συντακτικής επιτροπής της Πνευματικής Έκκλησης της Γενεύης και ο κ. Cornelio Sommaruga , Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για Διεθνή Αλλαγή . Επίσης, έγινε ανάγνωση χαιρετιστήριων μηνυμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων καθ. κας Άννα Μπενάκη, του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Αλέξιου Β′ και του Προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Boris Gryzlov .

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. κ. Στυλιανού-Άγγελου Παπαθεμελή πάνω στο κεντρικό θέμα. Τέλος, έγινε τιμητική αναφορά στον Σεβ. M ητροπολίτη Δαμασκηνό Παπανδρέου, τέως Διευθυντή του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, την προσωπικότητα και το έργο του οποίου σκιαγράφησε ο σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Πάνω στο κεντρικό θέμα της συνέλευσης παρουσιάστηκαν εισηγήσεις:

Ο Χριστιανισμός μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής – η θέση της Καθολικής Εκκλησίας ” από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Silvano Tomasi , Μόνιμο παρατηρητή της αποστολής της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε .

Οι Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής” από την Δρ. Aruna Gnanadason , Συντονίστρια της ομάδας δικαιοσύνης και ειρήνης , Εκκλησία της Νότιας Ινδίας.

Ορθοδοξία και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής” από τον Δρ . Γκάρι Βατσικούρα, Ίδρυμα μεταπτυχιακών σπουδών ορθόδοξης θεολογίας στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Γενεύης .

Η συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην κατανόηση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής” από τον κ. Alexander Belopopsky, Συντονιστή των δημοσίων θεμάτων , Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Φαινόμενα της σύγχρονης εποχής” από τον Αιδ. Δρ. Keith Clements , Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση των κειμένων παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΖΗΤΗΜΑ 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ photocamera30

Related Articles

Back to top button