30Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ | ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ | 29 ΙΟΥΝΙΟΥ – 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
Κεντρικό θέμα:
30 χρόνια Δ.Σ.Ο.: «Απέναντι σε νέες προκλήσεις, Μπροστά σε νέες προοπτικές»
Οι εργασίες της 30ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ολοκληρώθηκαν με την Προσκυνηματική επίσκεψη των συνέδρων στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας και στο Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή».
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι 19 κοινοβουλίων, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί.
Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαιρετιστήρια μηνύματα ανέγνωσαν εκπρόσωποι της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και της Α.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος, και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.
Στη λήξη της τελετής έναρξης ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε στους επισήμους αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου που τυπώθηκαν ειδικά για την επετειακή 30η ΓΣ της ΔΣΟ.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με την Ειδική Θεματική Συνεδρίαση «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».
Μετά την αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαλόγου για το «Μέλλον της Ευρώπης» από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, εισηγήσεις στη θεματική ενότητα ανέπτυξαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι – βουλευτές και ακαδημαϊκοί.
Στο περιθώριο της συνέλευσης ο ΓΓ της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της «Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου» (PAM) κ. Hadzi Milorad Stosic, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΣ του «Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου» κ. Asaf Hajiyev.
Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές των οργάνων της Δ.Σ.Ο. Επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε το Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του θεσμού, μετά από σχετική πρόταση του Γενικού Γραμματέα εξελέγη ο Πολωνός βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο οποίος αντικαθιστά τον μέχρι πρότινος προεδρεύοντα, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης. Την Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. απαρτίζουν: Ioan Vulpescu (Ρουμανία), Radomir Tcholakov (Βουλγαρία), Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), Aleksey Chepa (Ρωσία), Dirar Aldaoud (Ιορδανία), Sisak Gabrielyan (Αρμενία). Η σύνθεση της Επιτροπή Οικονομικών: Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Ηλίας Μυριάνθους (Κύπρος), Hrachya Hakobyan (Αρμενία).
Ο Γενικός Γραμματέας, μετά τον λεπτομερή απολογισμό του έργου της προηγούμενης περιόδου εισηγήθηκε η επόμενη Γενική Συνέλευση να είναι αναθεωρητική, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία του διεθνούς θεσμού.
Προς τούτο πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος: Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), μέλη: Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Alexandr Cotric (Σερβία), Mile Talevski (Βόρεια Μακεδονία), Irakli Kadagishvili (Γεωργία), Elias Bou Saab (Λίβανος).
Τέλος, ανανεώθηκε η θητεία των Συμβούλων της Δ.Σ.Ο.: Δρ. Κώστας Μυγδάλης, κ. Alexandr Fomenko.
Η επετειακή Συνέλευση της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με ειδική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης του θεσμού κατά την οποία, σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, μίλησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ήταν παρόντες στην ιδρυτική πράξη που έλαβε χώρα στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, το 1993.
Η Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη που εισηγήθηκε ο ΓΓ της ΔΣΟ.