28Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ | ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ | 22 – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

28Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ | ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ | 22 – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Κεντρικό θέμα:
“Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία”.

Με ιδιαίτερη επιτυχία, με συμμετοχή δεκάδων βουλευτών από 17 χώρες, καθώς και εκπροσώπων διεθνών Οργανισμών και Εκκλησιών, πραγματοποιήθηκε στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων στις 22-25 Ιουλίου 2021 η 28η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.).

Την παραμονή των εργασιών, στις 21 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης πραγματοποίησαν συναντήσεις με τις τοπικές πολιτικές και θρησκευτικές αρχές των Χανίων, ενώ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Κρήτης στα Χανιά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή της πόλης των Χανίων για τη διεξαγωγή με φυσική παρουσία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Θεσμού, γεγονός που αποτελεί «μια έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Κρήτη».

Την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. είχε την χαρά και την τιμή να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά. Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλιού στα Καθιανά Χανίων, όπου προέστη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό.

28Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ | ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ | 22 – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., συνεκλήθη συνάντηση της Ομάδας Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. και του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN), στην οποία παρευρέθηκαν εκ μέρους της Δ.Σ.Ο. ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Sergei Gavrilov, τα μέλη της Ομάδας Συνεργασίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κ. Alexey Chepa, καθώς και οι δυο Σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Alexander Fomenko, ενώ εκ μέρους της ICLN συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ICLN Δρ. Christiaan Alting von Geusau, o Αντιπρόεδρος κ. Emmanuel Baghdi και ο Ευρωβουλευτής κ. Lucas Mandl. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σύνδεσμος της Δ.Σ.Ο. με την ICLN, κ. Virgilio Avato. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θεματικές που αφορούν το κοινό αξιακό υπόβαθρο και τα κοινά σημεία προβληματισμού των δυο κεντρικών δογμάτων της Χριστιανοσύνης, όπως η ανάγκη ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, το Μέλλον μιας ενωμένης γεωγραφικά και πολιτικά Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκών λαών, οι διώξεις που υφίστανται χριστιανικοί πληθυσμοί σε πολύπαθες περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική και η ανάδειξη διαχρονικών χριστιανικών μνημείων του ενωμένου Χριστιανισμού, όπως η Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρης Grottaferrata. Οι δυο Οργανώσεις συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το διάλογο μεταξύ τους, που θα οδηγήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Στην τελετή έναρξης της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Το Μέλλον του Κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία» συμμετείχαν δεκάδες κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από διάφορες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Διεθνών Οργανώσεων. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μεταφέροντας μήνυμα του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Διαβάστηκαν μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. Δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

28Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ | ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ | 22 – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Στις 23 Ιουλίου συνεχίστηκαν οι εργασίες της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., όπου αναγνώστηκαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα πολλών διεθνών οργανώσεων, όπως η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM), η Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (ICLN), η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL), η Οργάνωση Religions for Peace, και η Οργάνωση «Κίνημα για την Πολιτική» (MppU). Επίσης, στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης μίλησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, επί του κεντρικού ζητήματος και ιδιαίτερα για την πρόκληση που αποτέλεσε για την αστυνομία η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανεγνώσθη, επίσης, και χαιρετιστήριο μήνυμα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Αννίτας Δημητρίου.

Την τρίτη των εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συνέδρων, ο επικεφαλής της ΔΣΟ προέβη στον απολογισμό του έργου της παρελθούσης περιόδου και ακολούθως παρουσίασε τον προγραμματισμό της Οργάνωσης με σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα, ο οποίος και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης η ηγεσία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε μια σειρά από ιδιαίτερα εποικοδομητικές διμερείς επαφές με εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών και εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες. Συγκεκριμένα, πέραν της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN) με επικεφαλής τον κ. Christiaan Alting von Geusau και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC) κ. Ali Asghar Mohammadi Sijani, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (κ.κ. Mishaal Bin Abdulrahman Shalaan και Ahmed Al-Ghamdi), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) (κ.κ. Asaf Hajiyev και Igor Besic), με τη νέα κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρουμανίας (κ.κ. Ion Vulpescu, Ioan-Gabriel Avramescu, Ilie-Alin Colesa και Fiodor Silviu) και τον αρμενικής καταγωγής εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου του Ιράν κ. Ara Shahverdyan. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η προοπτική εμβάθυνσης της υφιστάμενης συνεργασίας και ενεργότερης εμπλοκής στις εργασίες της Δ.Σ.Ο.

Την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρκαδίου Κρήτης, όπου τους συνέδρους υποδέχτηκε ο πανοσιολογιώτατος π. Θεολόγος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στης 28η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο.     pdf30
Η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα     pdf30
Χανιά, 22 Ιουλίου 2021. Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά την έναρξη της Γενικής Συνελεύσεως της ΔΣΟ με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία”     pdf30
Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην 28η Γενική Συνέλευση Δ.Σ.Ο.     pdf30
Χανιά, 24 Ιουλίου 2021. Απολογισμός του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ     pdf30
Χανιά, 24 Ιουλίου 2021. Προγραμματισμός μελλοντικών δραστηριοτήτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας από τον Γενικό της Γραμματέα κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο     pdf30
Συλλογή Φωτογραφιών     photocamera30
  Τα βίντεο της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
  Τα βίντεο της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. (στα Αραβικά).

Related Articles

Back to top button