Παρίσι, 31 Οκτωβρίου 2022. Επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. στην έδρα της UNESCO.

Παρίσι, 31 Οκτωβρίου 2022. Επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. στην έδρα της UNESCO.
Ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδευόμενος από τους Συμβούλους της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστα Μυγδάλη και κ. Alexandr Fomenko, επισκέφθηκε την έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) στο Παρίσι.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποίησε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Berta de Sancristóbal, την οποία ενημέρωσε για την διεθνή εκστρατεία που έχει αναλάβει η Δ.Σ.Ο. για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στη «βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που δεν είναι μόνο μία προσβολή προς την ιστορική αλήθεια, αλλά συνιστά και μια ευθεία απειλή για το μνημείο».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «πρόσφατα επισκέφτηκα την Αγία Σοφία, και υπέστην πραγματικά σοκ. (…) Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ μιας χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του τύπου. Πιστεύω ότι κατόπιν τούτων είναι επιβεβλημένο να επισκεφθείτε το μνημείο για να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα. Εάν δεν υπάρξει μια πιο ουσιαστική αντίδραση, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο. (…) Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, ζητώντας σας να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή αυτό το μνημείο που ουσιαστικά είναι εν κινδύνω, γιατί κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες. Ευελπιστώ η εδώ επίσκεψή μας να είναι αφορμή να κινητοποιηθεί περισσότερο η UNESCO. Η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών».

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανέφερε ότι η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κα Μαρία Διαμαντοπούλου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Νικόλαος Στεργιούλας.

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. είχε συνεργασία στην πρεσβεία της Ελλάδας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο και Έλληνες διπλωμάτες για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση στη γαλλική κοινωνία του Τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. είχε την ευκαιρία να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού για την ελληνική εθνική επέτειο.

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button