ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ‘ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ’

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση της. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να παρουσιάσει και να αναδείξει την ποικιλομορφία και την ομορφιά του εορτασμού της πιο σημαντικής γιορτής στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μέσα από αυτό το διαγωνισμό, αναδείχτηκε το γεγονός πως η μεγάλη γιορτή του Πάσχα γιορτάζεται μέσα σε μια ποικιλία των Ορθοδόξων πολιτισμών. Διαγωνίστηκαν  φωτογραφίες με θέμα από τη Μεγάλη Σαρακοστή, Μεγάλη Εβδομάδα, Κυριακή των Βαΐων, το Πάσχα, της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής. Στις φωτογραφίες αποθανατίστηκαν λαϊκές συνήθειες τελετουργίες και δρώμενα του Ορθόδοξου κόσμου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net από την Πολώνια που για χρόνια ασχολείται με φωτογραφίες και ιδιαίτερα του Ορθόδοξου χώρου. Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού δέχτηκε επισκέψεις από ενδιαφερόμενους από σχεδόν 100 κράτη. Στον διαγωνισμό παραλήφτηκαν πάνω από 1000 φωτογραφίες (1.098) από 228 φωτογράφους.

Η κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ήταν διεθνής και αποτελείτο από έξι κριτές, τέσσερις επαγγελματίες φωτογράφους και τους δύο συμβούλους της Δ.Σ.Ο.

Οι τέσσερις επαγγελματίες φωτογράφοι είναι οι :

1. Peter Williams (πρόεδρος). Επαγγελματίας φωτογράφος με διεθνή καριέρα. Έχει καλύψει αποστολές σε περισσότερες από 110 χώρες.

2. Κωστής Αντωνιάδης. Καθηγητής Φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.

3. Boris Sysoev. Επαγγελματίας φωτογράφος και δημοσιογράφος. Ως φωτορεπόρτερ ταξίδεψε σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Εργάστηκε στην Κρατική Γκαλερί Tretyakov, στις εφημερίδες “Tribune”, “Alphabet”, καθώς και στον όμιλο μέσω μαζικής ενημέρωσης “Freedom of speech”.

4. Aleksander Wasyluk. Εκδότης και ένας από τους ιδρυτές του www.orthphoto.net. Επιμελητής της πολωνικής ιστοσελίδας ορθοδόξων πιστών www.cerkiew.pl. Σήμερα εργάζεται με την Nikon Πολωνίας.

Οι δυο σύμβουλοι της επιτροπής ήταν οι :

1. Κωνσταντίνος Μυγδάλης. Δρ. Θεολογίας. Αρχιτέκτονας. Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

2. Valery Alexeev. Ph.D. στη Φιλοσοφία. Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θρησκειολόγος.

Η κριτική επιτροπή κατέληξε στα εξής συμπεράσματα :

•    Η ποιότητα των φωτογραφιών κρίνεται άριστη.

•    Πολύ μεγάλος αριθμός φωτογραφιών είναι μέσα στο θέμα του διαγωνισμού.

•    Οι φωτογραφίες κατατέθηκαν στο διαγωνισμό και από επαγγελματίες φωτογράφους και από ερασιτέχνες.

Κατά την διάρκεια  της επετειακής ετήσιας γενικής συνέλευσης για τα είκοσι χρόνια της Δ.Σ.Ο. στους χώρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα επιδοθούν και τα βραβεία τα οποία λαμβάνουν οι:

1ο Βραβείο 1200 €. Απονέμεται στον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Σωτηρόπουλο(Ελλάδα) για την φωτογραφία “Η σταύρωση του Χριστού – Μεγάλη Παρασκευή”.

fotocon1

2ο Βραβείο 800 €. Απονέμεται στην ανεξάρτητη φωτογράφο από την Ιερουσαλήμ Gali Tibbon για την φωτογραφία ”Ιερουσαλήμ – Μεγάλη Παρασκευή”.

fotocon2

3ο Βραβείο 500 €. Απονέμεται στον κύριο Vladimir Osintsev (Ρωσία) για την φωτογραφία “Κυριακή των Βαΐων”.

fotocon3

Επαίνους λαμβάνουν οι:
1ος Επαινος. Απονέμεται στην κύρια Αναστασία Καρακατσάνη (Ελλάδα) για την φωτογραφία “Λιτανεία του Επιταφίου”.

fotocon4

2ος Επαινος. Απονέμεται στον κύριο Aleksa Stojković (Σερβία) για την φωτογραφία ”Άρατε πύλας, και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης”.

fotocon5

Related Articles

Back to top button