21Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ, 2014

Κεντρικό θέμα :«Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες»
Μόσχα, 25 – 30 Ιουνίου 2014

Με επιτυχία έλαβαν χώρα οι εργασίες της 21ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στη Μόσχα στην οποία συμμετείχαν είκοσι πέντε κοινοβούλια και ομάδες βουλευτών από διάφορες χώρες.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην Ρωσική Κρατική Δούμα την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014. Την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κήρυξε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα κ. Sergey Naryshkin. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύπλευρη και ωφέλιμη 20ετή δραστηριότητα της Δ.Σ.Ο. Ο Βουλευτής, μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. κ. Αθανάσιος Μπούρας απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Το Ρωσικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας εκπροσώπησε ο κ. Alexandr Torshin, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Ακολούθησε μετάδοση βιντεοσκοπημένου χαιρετιστήριου μηνύματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ανέγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, μετέφερε ο συντονιστής δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο. στην Αφρική, σύνδεσμος της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Saleh Kebzabo, εκπρόσωπος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, ο Αιδ. Δρ Daniel Buda, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο κ. Sergey Karavaev, εκπρόσωπος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, επί του κεντρικού θέματος: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες», ομίλησαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αμανατίδης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., ο κ. Γεώργιος Μαρτζέλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ με θέμα: «Η Αναγκαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων», ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. καθηγητής κ. Valery Alexeev με θέμα: «Χριστιανική-κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: η Ορθόδοξη άποψη» και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ Κώστας Μυγδάλης με θέμα: «Συμμετοχικές διαδικασίες στον κοινοβουλευτικό-κοινωνικό χώρο και νέες τεχνολογίες».

DSC_0213

Κατά τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκαν εκλογές των οργάνων για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η νέα σύνθεση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. μετά τις εκλογές κατά την 21η Γενική Συνέλευση είναι:
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης: Sergei Popov (Ρωσία)

Γενικός Γραμματέας:  Αναστάσιος Νεράντζης (Ελλάδα)
Αναπληρωτής Γραμματέας: Ιωάννης Αμανατίδης (Ελλάδα)
Ταμίας: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Ελλάδα)
Σύμβουλοι: Δρ. Κώστας Μυγδάλης (Ελλάδα), Καθ. Valery Alexeev (Ρωσία)

Διεθνής Γραμματεία Δ.Σ.Ο.:
Jaroslav Nilov (Ρωσία)
Λευτέρης Χριστοφόρου (Κύπρος)
Petru Andea (Ρουμανία)
Aragats Akhoyan (Αρμενία)
Eugeniusz Czykwin (Πολωνία)
Fuad Kokaly (Παλαιστίνη)

Τα όργανα της Δ.Σ.Ο. (Ιούνιος 2014) pdf30

Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υπογραφής κοινής διακήρυξης από τους Υπουργούς Πολιτισμού των κρατών-μελών της Δ.Σ.Ο. στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας στην Κόκκινη Πλατεία.

Το κείμενο διακήρυξης υπέγραψαν οι Υπουργοί:
– κ. IVLIEV, Grigory, Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας
– κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ, Ιωάννης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδος
– κ. POGHOSYAN, Artur, Υφυπουργός Πολιτισμού της Αρμενίας
– κ. ΚΑΔΗΣ Κωνσταντίνος, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας
– κ. ARAYGI, Raymond, Υπουργός Πολιτισμού Λιβάνου

Διακήρυξη υπουργών πολιτισμού pdf30

Συλλογή φωτογραφιών  26/6/2014 photocamera30

Συλλογή φωτογραφιών  27/6/2014 photocamera30

Συλλογή φωτογραφιών  28/6/2014 photocamera30

Related Articles

Back to top button