ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, 11 – 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Συνέδριο: «Οι ακραίες εκφράσεις των Μονοθεϊστικών θρησκειών ως στοιχεία υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.

2010johan1
Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο Βουλευτή κ. Αναστάσιο Νεράντζη, τον ταμία της Δ.Σ.Ο Βουλευτή κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη, τον Πολωνό Βουλευτή, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας κ. Eugeniusz Czykwin, και τον Βουλευτή από την Ουγκάντα, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας κ. Theodore Ssekikubo, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, 11 – 15 Απριλίου 2010 και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου Δρ. Moussa Idriss Ndele καθώς και με το Προεδρείο του.

2010johan2

Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης συνεργασίας του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. Ως γνωστό, το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004, ως ένα από τα εννέα όργανα που προβλέπονται στην Συνθήκη της Αφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας, που υπεγράφη στην Abuja, Νιγηρία, το 1991. Όραμα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου είναι να παρέχει μια κοινή πλατφόρμα για τους Αφρικανικούς λαούς και τους θεμελιώδεις θεσμούς της να συμμετέχουν περισσότερο στις συζητήσεις και στη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ήπειρος.

2010johan3

Η μόνιμη αυτή συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων (συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων), οι οποίες θα έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της Μαύρης Ηπείρου και την ανάδειξη των θεμάτων αυτών στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο μέσω των Κοινοβουλίων-μελών. Περαιτέρω συνεργασία μπορεί να προκύψει και από την κοινή δράση των Επιτροπών των δύο σωμάτων, διά των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Περαιτέρω, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν σε συνέδριο που διοργάνωσε η έδρα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ με θέμα: «Οι ακραίες εκφράσεις των Μονοθεϊστικών θρησκειών ως στοιχεία υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής».

2010john4

Ο Αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Joram Gumbo κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ενώ εισηγήσεις επί του θέματος παρουσίασαν καθηγητές, εκπρόσωποι του Χριστιανικού, του Ισλαμικού και του Εβραϊκού θρησκεύματος στη Νότιο Αφρική, αλλά και πολιτικοί. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στον ρόλο των θρησκειών στην σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης στην προσέγγιση των φαινομένων φανατισμού και μισαλλοδοξίας που αυτές εμφανίζουν. Προσέγγισε ακόμη τις δυνατότητες που έχουν οι μεγάλες θρησκείες, μέσα από συγκεκριμένες μορφές παρεμβάσεων και δια της στενότερης συνεργασίας τους, απαλλαγμένες από σκοπιμότητες και εθνικιστικές εξάρσεις να συμβάλουν στην αλληλοκατανόηση και συνεργασία των πολιτών.

Related Articles

Back to top button