Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2024. Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ

Thessaloniki, 15 May 2024. Meeting of the IAO International Secretariat

Η εαρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), έλαβε χώρα στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), 15 Μαΐου 2024. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από την Αρμενία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ρουμανία. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., κ. Eugeniusz Chykwin, πρώην βουλευτής της Πολωνίας, και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του καταστατικού οργάνου του διακοινοβουλευτικού θεσμού, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρουσίασε τον απολογισμό δραστηριοτήτων από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της Δ.Σ.Ο., επικεφαλής της Κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., κ. Πανίκος Λεωνίδου, παρουσίασε στο σώμα το προτεινόμενο σχέδιο της τροποποιημένης ιδρυτικής πράξης. Κατόπιν επεξεργασίας ορισμένων τροποποιήσεων, το κείμενο έτυχε της αποδοχής των μελών της Διεθνούς Γραμματείας και συμφωνήθηκε η υποβολή του στην επικείμενη Γενική Συνέλευση για την επικύρωση του και τη θέση του σε ισχύ.

Thessaloniki, 15 May 2024. Meeting of the IAO International Secretariat

Ο Ταμίας της Δ.Σ.Ο., μέλος της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό για το περασμένο εξάμηνο.

Τέλος, ο προγραμματισμός των μελλοντικών δράσεων επικεντρώθηκε στην διεξαγωγή της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. στο Παλέρμο της Σικελίας, στις 27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, με θέμα: «Αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου για τις Χριστιανικές Αξίες. Η ΔΣΟ μπροστά σε νέα δεδομένα».

Τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. ακολούθησε η διοργάνωση του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου με θέμα: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», που διήρκησε από τις 15-17 Μαΐου 2024.

Thessaloniki, 15 May 2024. Meeting of the IAO International Secretariat

Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», Θεσσαλονίκη, 15 – 17 Μαΐου 2024

Με αφορμή την διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών Εκλογών τον Ιούνιο 2024, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), η Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE), η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) διοργάνωσαν το Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο «Η Πολιτική ως Χώρος Έκφρασης των Χριστιανικών Αξιών στην Καθημερινότητα», το οποίο έλαβε χώρα στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2024.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γ′ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής κ. Χαράλαμπος Φείδας και ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας Δρ Abdulrahman Abdullah M Alzaid.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του κειμένου έκκλησης προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τις χριστιανικές αξίες από τους επικεφαλής των οργανώσεων: τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., δρα Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Πρόεδρο της CEC, Σεβ. Μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, τον Πρόεδρο της COMECE, Σεβ. Επίσκοπο Mariano Crociata και τον Επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe, κ. Gerhart Pross.

Thessaloniki, 15 May 2024. Meeting of the IAO International Secretariat

Στο τριήμερο Συνέδριο συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί από διάφορες χώρες, πρώην Υπουργοί, αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Εκκλησιών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η δομή του Συνεδρίου περιελάβανε στρογγυλές τράπεζες αφιερωμένες στις ακόλουθες ενότητες: Ι) Κρατικά/Εθνικά συμφέροντα και χριστιανικές αξίες χθες και σήμερα, II) Ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στον δημόσιο χώρο (κοινωνία και οικονομία), III) Χριστιανικές αξίες και Εκκλησιαστική Έκφραση, IV) Χριστιανικές αξίες και νομοθετική δραστηριότητα: Το παράδειγμα του τομέα της παιδείας, V) Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις, VI) Οι χριστιανικές αξίες στον χώρο της διεθνούς πολιτικής.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου πρόκειται να συζητηθούν κατά την 31η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Σικελίας στις 27 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 2024, με θέμα: «Αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου για τις Χριστιανικές Αξίες. Η ΔΣΟ μπροστά σε νέα δεδομένα».


photocamera30    Συλλογή φωτογραφιών. Θεσσαλονίκη, 15 – 17 Μαΐου 2024. Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

Thessaloniki, 15 May 2024. Meeting of the IAO International Secretariat

Related Articles

Back to top button