ΑΜΜΑΝ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Hμερίδα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με θέμα «Χριστιανικές Κοινότητες στη Μέση Ανατολή: Παρουσία – Δικαιώματα – Φόβοι – Ελπίδες»
2011amman1
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε ημερίδα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στο Αμμάν της Ιορδανίας με θέμα «Χριστιανικές Κοινότητες στη Μέση Ανατολή: Παρουσία – Δικαιώματα – Φόβοι – Ελπίδες». Οι εργασίες έλαβαν χώρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας και συμμετείχαν, πλην των Μελών της Δ.Σ.Ο., ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές αραβικών χωρών και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της Εκκλησίας και του ευρύτερου χριστιανικού στοχασμού.

2011amman2

Ειδικότερα, χαιρετισμούς απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μιχαήλ Παντούλας, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ο εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Καθολικού Πατριάρχου Κιλικίας κ.κ. ΑRAM Α’, Θεοφιλέστατος Αρχιεπίσκοπος Gomidas Ohanian, o κ. Reda Haddad, μέλος του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Δ.Σ.Ο. Λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Ρωσία ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Sergei Popov δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει στις εργασίες της ημερίδας. Το χαιρετιστήριο μήνυμά του ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της Δ.Σ.Ο., μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Konstantin Zatulin.

 

Την επίσημη έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας κ. Abdul Karim Doghmi.
Ακολούθως, στο πλαίσιο της ως άνω ημερίδας έλαβε χώρα τελετή προς τιμήν του κ. Ghassan Tueni (Λίβανος), εξέχουσας διπλωματικής και πολιτικής προσωπικότητας με σημαντική διορθόδοξη δραστηριότητα, υπέρμαχου της Ορθόδοξης παράδοσης των Αραβοφώνων Χριστιανών και διακεκριμένου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στη Μέση Ανατολή, με την απονομή αναμνηστικού από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. κ. Μιχαήλ Παντούλα.
Επίσης, η Δ.Σ.Ο. τιμώντας την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ τού απένειμε, ως αναμνηστικό δώρο, σταυρό ευλογίας, αντίγραφο προτύπου του 11ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη με ιαματικούς Αγίους στα άκρα του.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σειρά εισηγήσεων από: τον Δρα Audeh Quawas, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), τον κ. Γρηγόριο Ζιάκα, ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τον π. Nabil Haddad, ιδρυτή και δ/νοντα Σύμβουλο του Ιορδανικού Κέντρου Ερευνών Διαθρησκειακής Συνύπαρξης, Γενικού Γραμματέα της Ομάδας Αράβων ενάντια στη μετανάστευση Αράβων χριστιανών, τον κ. Daoud Kuttab, Γενικό Διευθυντή του Κοινοτικού Δικτύου Ενημέρωσης. Εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος της ημερίδας πραγματοποίησαν επίσης, ο καθηγ. κ. Valery Alexeev, Σύμβουλος της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο., ο Γερουσιαστής Aqel Biltaji, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και ο κ. κ. Ahmad Enab, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε παρουσίαση – ανάλυση του Ψηφίσματος της 20ης Ιανουαρίου 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο της ελευθερίας της θρησκείας από τον κ. Αναστάσιο Μητσόπουλο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατόπιν, ακολούθησαν τοποθετήσεις επί των εισηγήσεων. Τόσο στους εναρκτήριους χαιρετισμούς, όσο και στις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις επί των εισηγήσεων υπογραμμίσθηκε το εμπερίστατο των Χριστιανών σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, το Ιράκ, την κατεχομένη Κύπρο, και τονίσθηκε η ανάγκη διορθόδοξης συνεργασίας για την στήριξη των Χριστιανών για την παραμονή τους στις αρχέγονες κοιτίδες τους ως παραγόντων προόδου και σταθερότητας στις χώρες που διαβιούν.
Τις εργασίες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιορδανία κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο κ. Kalugin Alexandr, Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ιορδανία και ο κ. Sergei Pashko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιορδανία.

Related Articles

Back to top button