16Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΒΙΑ, 2009

Κεντρικό θέμα: «Η Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική – πνευματική – πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας»

Με επιτυχία διεξήχθη η 16η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στο Βελιγράδι, 24 – 28 Ιουνίου 2009. Στις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια: Ρωσίας, Ελλάδας, Κύπρου, Λευκορωσίας, Ιορδανίας, Καζακστάν, Λετονίας, Εσθονίας, Παλαιστίνης, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Συρίας, Σουδάν και Ουγκάντα. Επίσης, Μέλος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (ΚΑΚ, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) συμμετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης υπό το καθεστώς του παρατηρητή.
Η Εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας και την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας Δρα Slavica Đukić Dejanović, παρουσία τοπικών βουλευτών, Πρεσβευτών πολλών κρατών-μελών της Δ.Σ.Ο. καθώς και ΜΜΕ.

2009Servia

Το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν: «Η Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική – πνευματική – πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας».
Η Γενική Συνέλευση αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το κεντρικό θέμα καθώς και με το θέμα: «Οι προκλήσεις ενώπιον των Ορθοδόξων Χριστιανών στο Κόσσοβο και Μετόχι».
Κατά την Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος:

«Η οικονομική κρίση και η Ορθοδοξία: μεταξύ φόβου και ελπίδας» του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης καθ. κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου
«Η θρησκευτική διάσταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» του καθηγητή Φιλοσοφίας και Συμβούλου της Δ.Σ.Ο. καθ. κ. Valery Alexeev

Μετά από παραίτηση του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, η Γενική Συνέλευση απεδέχθη την πρόταση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Sergei Popov, να ορισθεί Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Αναστάσιος Νεράντζης, Γ′ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε τα κάτωθι ψηφίσματα.

ΨΗΦΙΣΜΑ: «Οι προκλήσεις ενώπιον των Ορθόδοξων Χριστιανών στο Κόσσοβο και Μετόχι»

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική – πνευματική – πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας»

Έκδοση Πρακτικών

Related Articles

Back to top button