14Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΑΣΤΑΝΑ, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ, 2007

Κεντρικό θέμα: «Ο Διαθρησκειακός διάλογος ως παράγοντας ειρηνικών και δίκαιων σχέσεων μεταξύ των λαών» 

Η 14η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο πραγματοποιήθηκε στην Αστανά της Δημοκρατίας του Καζακστάν από 20 έως 23 Ιουνίου 2007.
DSC_7944

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τα κάτωθι Κοινοβούλια-μέλη της Δ.Σ.Ο.: Ελλάδα, Ρωσική Ομοσπονδία, Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιορδανία, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Ρουμανία, Ουκρανία, καθώς και βουλευτές από: Σουδάν και Ουγκάντα. Στην Συνέλευση ακόμη έλαβαν μέρος με την ιδιότητα των παρατηρητών μέλη του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου.Ο κ. Kassym-Jomart Tokayev, Πρόεδρος της Γερουσίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Επικεφαλής της Γραμματείας του Παγκόσμιου Φόρουμ Θρησκευτικών ηγετών και παραδοσιακών θρησκειών καλωσόρισε και χαιρέτισε τη Συνέλευση και ανέγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν κ. Νursultan Nazarbaev.

Επιπλέον κλήθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες ο Αρχιεπίσκοπος Ουραλίων και Γκούριεβ από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κ. Αντώνιος, ο κ. Absattar Derbisali, Πρόεδρος της πνευματικής διοίκησης των Μουσουλμάνων της Δημοκρατίας του Καζακστάν, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αστανά κ. Tomash Peta, ο κ. K.S. Soultanov, Μέλος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, ο κ. E.L. Togzhanov, Πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας του Καζακστάν και ο κ. M.S. Tashibaev, Δ/ντής της Διεύθυνσης Διεθνών οργανισμών και συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Κατά την τελετή έναρξης έγινε ανάγνωση χαιρετιστηρίων μηνυμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Αλεξίου Β′ και του Μητροπολίτη Αστανά και Αλματύ κ. Μεθόδιου.

Πάνω στο κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

  • «Οι θρησκείες στον διάλογο για την γνώση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου» από τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρη Ζιάκα.
  • «Ο Διαθρησκειακός διάλογος στην σύγχρονη Ρωσία» από την Καθηγήτρια Διδάκτορα Ιστορίας, Επικεφαλής της Έδρας για τις σχέσεις κράτους – θρησκειών στη Ρωσική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης κα Olga Vasilieva.
  1. 1. Για την διεξαγωγή της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο για το έτος 2008 κατετέθησαν προτάσεις από τις αντιπροσωπείες της Κυπρου και Ιορδανίας.
  2. 2. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έκλεισαν με την υιοθέτηση των κάτωθι κειμένων:

ΨΗΦΙΣΜΑ: Ψήφισμα για την πολιτιστική κληρονομιά στις κατεχόμενες από τα Τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: «Ο Διαθρησκειακός διάλογος ως παράγοντας ειρηνικών και δίκαιων σχέσεων μεταξύ των λαών»

Έκδοση Πρακτικών

Συλλογή φωτογραφιών photocamera30

Related Articles

Back to top button