Χίος, 14 Σεπτεμβρίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία.

Χίος, 14 Σεπτεμβρίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία.
Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο μετέβη στη Χίο για την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Μηνά, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Νεοχωρίου Αγ. Μηνάς.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχιτέκτων κ. Μανώλης Βουρνούς, η Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη και ο Θεολόγος κ. Νίκος Κώσταλος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Στην κεντρική του ομιλία, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «το βιβλίο αυτό είναι μία απάντηση σε μία Γενοκτονία της Μνήμης, η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, δείγμα της εκκοσμίκευσης του νέου τουρκικού κράτους ήτανε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζάμι, που την είχε μετατρέψει ο προφήτης μετά την άλωση της Πόλης, σε μουσείο. Από την δεκαετία του ‘30 και μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν προσβάσιμο σε κάθε πολίτη αυτού του κόσμου. Δύο χρόνια πριν, η νυν τουρκική ηγεσία, επιβεβαιώνοντας τα νεο-οθωμανικά της οράματα, ενέταξε και την Αγία Σοφία στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της θρησκείας για την προαγωγή των πολιτικών της στόχων. Και μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατά την εκδήλωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Εκκλησία, επιβράβευσε την ηγεσία της ΔΣΟ απονέμοντας σε αυτή τον Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Μετά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Σφαγής της Χίου, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον αγιασμό της μαθητικής στέγης «Σπίτι της Μαρίας» του Ιδρύματος Τσάκος στα Καρδάμυλα της Χίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του από τη Διευθύντρια της «Στέγης» κ. Παρασκευή Λιαδή. Στη «Στέγη της Μαρίας», από το 2013, φιλοξενούνται μαθητές από όλη τη χώρα που επιθυμούν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. προσέφερε στον Διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχάλη Μπελέγρη τον αφιερωματικό Τόμο της Δ.Σ.Ο. «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button