Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2022. Επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2022. Επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Σημαντικές επαφές με υψηλού επιπέδου αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στις 25 Οκτωβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο συζήτησαν για την προστασία των τόπων λατρείας, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «την αξία της ανάδειξης του ζητήματος της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της Ευρώπης, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, ως ένα αυστηρό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής αυθαιρεσίας». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο που επιτελεί η Δ.Σ.Ο., ενημέρωσε, από την πλευρά του, για την πρωτοβουλία που είχε με την συνάδελφό του Επίτροπο, κ. Mariya Ivanova Gabriel, από τη Βουλγαρία, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τα ζητήματα Πολιτισμού, να στείλουν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για την Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. προσέφερε στον κ. Σχοινά, την ελληνική έκδοση του Τόμου «Αγιά Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης και ο σύμβουλος δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο., συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη, συναντήθηκε με την Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κ. Mariya Ivanova Gabriel, την οποία, επίσης, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της έκδοσης του Τόμου για την Αγία Σοφία. Αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, επεσήμανε τις ανεπανόρθωτες ζημιές από την καθημερινή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, γεγονός το οποίο καταγγέλλουν και οι Τούρκοι αρχαιολόγοι. Επιπλέον, την ενημέρωσε ότι ο Τόμος έχει μεταφραστεί και στην βουλγαρική γλώσσα και ότι, μεταξύ των 37 εκκλησιών που περιλαμβάνονται στην έκδοση, είναι δύο ιστορικοί ναοί που βρίσκονται στην Βουλγαρία, στην Μεσημβρία και την Σόφια. Μάλιστα, ο Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. προσφέροντας τον Τόμο στην Βουλγάρα Επίτροπο την προσκάλεσε να παραβρεθεί στις παρουσιάσεις που προγραμματίζονται, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Σόφια. Η κ. Mariya Ivanova Gabriel ευχαρίστησε για την ενημέρωση επαίνεσε «το πολύτιμο έργο σας για την προώθηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σας ευχαριστούμε για αυτό το εμπνευσμένο αναμνηστικό έργο».

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Manuel Barrios Prieto, τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COMECE κ. Marek Misak, καθώς και τον Γ.Γ. της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Dr Jørgen Skov Sørensen μαζί με την Εκτελεστική Γραμματέα της οργάνωσης κ. Κατερίνα Πεκρίδου, στην έδρα της COMECE.

Ο Γ.Γ. της COMECE καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. και εξέφρασε την διάθεσή του για συνεργασία με το θεσμό των Ορθοδόξων βουλευτών. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. τόνισε ότι «μοιραζόμαστε την αγωνία για την πορεία της Ευρώπης», ενώ εστίασε την παρέμβασή του «στην παραμέληση από την ΕΕ της αναγνώρισης της χριστιανικής θρησκείας και παράδοσης ως θεμελιώδους στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας». Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΔΣΟ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης και οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Alexandr Fomenko.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης φωτογραφιών του διεθνούς Διαγωνισμού της ΔΣΟ με θέμα με τους ναούς της Αγίας Σοφίας, όπως και της παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε ο διακοινοβουλευτικός θεσμός. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο ταμίας της ΔΣΟ Σταύρος Κελέτσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε για την ενημέρωση και προσφέρθηκε να συμβάλει με τη θεσμική του ιδιότητα στην υλοποίηση της δράσης για την Αγία Σοφία εντός του ευρωκοινοβουλίου.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης συνοδευόμενος από το Σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη πραγματοποίησαν συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.κ. Λευτέρη Χριστοφόρου και Lukas Mandl. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η δυνατότητα παρουσίασης του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στις Βρυξέλλες, καθώς και η διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης, στον απόηχο της υιοθέτησης της Τελικής Έκθεσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης συναντήθηκαν με εκπροσώπους των οργανώσεων των Focolare και Together for Europe. Εκ μέρους του Κινήματος των Focolare συμμετείχαν η κα Maria Rosa Logozzo, η κα Victoria Letizia Bakacsi, η κα Elena Possia και η κα Anny Hesius, ενώ την Οργάνωση “Together for Europe” εκπροσώπησαν η κα Emanuela Giorgi, η κα Anne Plancke και ο κ. Marcelo Pardo. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με κοινές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό του Κοινού Πάσχα όλων των Χριστιανών το 2025.

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button