Βαρσοβία – Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Στις 12-16 Μαΐου 2023, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) υπό τον επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Πανίκο Λεωνίδου, μετέβη στην Πολωνία για την παρουσίαση του Τόμου: «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης, το μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, το μέλος της Αρμενική Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. κ. Sisak Gabrielyan και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. στην Πολωνία ξεκίνησε με την συνάντηση τον μελών της με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Μπιαλιστόκ κ. Zbigniew Nikitorowicz. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο., κατά την προσφώνηση του αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψης της αντιπροσωπείας λέγοντα χαρακτηριστικά ότι «… ένας από τους λόγους της παρουσίας μας εδώ, πέρα από την σύσφιγξη των σχέσεών μας, είναι η παρουσίαση του Τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιλαμβάνει 37 εξαιρετικούς ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία, οι οποίοι βρίσκονται σε πολλές χώρες, από τη Σκωτία μέχρι και την Κίνα. Τώρα, πλέον διαθέτει και η Πολωνία, καθώς την Κυριακή θα γίνουν τα θυρανοίξια του ομώνυμου Ναού στην Βαρσοβία, όπου θα παραστούμε μετά από την ευγενική πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. κ. Σάββα».

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. στην Πολωνία και ο Αντιδήμαρχος της πόλης Μπιαλιστόκ κ. Zbigniew Nikitorowicz

Κατά την έναρξη της παρουσίασης της πολωνικής έκδοσης του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ της Ανατολικής Πολωνίας, χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Σεβ.Μητροπολίτης Σούπρασλ κ. Ανδρέας. Στη συνέχεια, το μέλος του Κοινοβουλίου της Πολωνίας και Μέλος της Δ.Σ.Ο. κ. Eugeniusz Czykwin χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και έδωσε το λόγο στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. κ. Λεωνίδου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «H ΔΣΟ επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χριστιανικές ομολογίες αλλά και θρησκείες με σκοπό την ειρήνη και τη συνεργασία, η προστασία των διωκόμενων χριστιανών, κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και προστασία των χριστιανικών μνημείων που καταστρέφονται ή βεβηλώνονται, όπως στη βόρειο Συρία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο Κύπρο, αλλά και στην ίδια την Τουρκία.

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Ο κ. Πανίκος Λεωνίδου

Δυστυχώς, στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο μιας στροφής προς το ιδεολόγημα του νεοοθωμανισμού, λήφθησαν μια σειρά από αυθαίρετες αποφάσεις μετατροπής βυζαντινών Ναών σε μουσουλμανικά τεμένη. Κορυφαία ανάμεσα σε αυτές τις πράξεις υπήρξε αυτής τον Ιούλιο του 2020, που αφορά τον σπουδαιότερο Ναό της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αγλάισμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εποχής του Ιουστινιανού, η Αγία Σοφία.

Πρόκειται για μια απόφαση που αντίκειται στην ιστορική αλήθεια, στις πνευματικές αρχές αλλά και στο διεθνές δίκαιο, καθώς ο Ναός συμπεριλαμβάνεται στα υπό προστασία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πλέον, ο Ναός, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, βρίσκεται εν κινδύνω, καθώς η αθρόα εισροή επισκεπτών, έχει προκαλέσει μεγάλες φθορές στον Ναό, και αν συνεχιστεί αυτή η αυθαιρεσία η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη”.

Για τον Τόμο ανέπτυξαν εισήγηση ο Καθηγητής κ. Aleksandr Naumow με θέμα: «Η Αγία Σοφία στον πολιτισμό των αρχαίων ορθοδόξων Σλάβων», ο Καθηγητή κ. Jerzy Uścinowicz με θέμα: «Χριστιανικοί ναοί – ερειπωμένα Ιερά (Sacrum);» και η κα Anna Radziukiewicz με θέμα: «Ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία και ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Bialystok». Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν αντίτυπα της πολωνικής έκδοσης του Τόμου.

Την Κυριακή 14 Μαΐου η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συμμετείχε στον αγιασμό του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας της Βαρσοβίας, η τελετή του οποίου πραγματοποιήθηκε σε μια συγκινητική και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. κ. Πανίκος Λεωνίδου προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση του Τόμου, αφού συνεχάρη τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα για το γεγονός των εγκαινίων και την συμπλήρωση των 25 ετών από τη χειροτονία του.

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. στον αγιασμό του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας της Βαρσοβίας

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας κ. Tomasz Grodzki, τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας Καρδινάλιο κ. Kazimierz Nycz καθώς και τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου (Sejm) κ. Ryszard Terlecki. Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., μέλους της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, και τους επαίνους του για συμμετοχή του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, ως ιδρυτικού μέλους της Δ.Σ.Ο., η οποία συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια αδιάλειπτης θεσμικής λειτουργίας και δράσης. Επισήμανε δε ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις της Δ.Σ.Ο. στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, με στόχο τη συμπερίληψη αναφορών στο χριστιανικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στις χριστιανικές ρίζες των ευρωπαϊκών λαών.

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Πολωνίας κ. Tomasz Grodzki

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας Καρδινάλιο κ. Kazimierz Nycz

Βαρσοβία - Bialystok, 13 Μαΐου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου (Sejm) κ. Ryszard Terlecki.

Στο πλαίσιο της παραμονής της στην Πολωνία, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε Προσκυνηματική επίσκεψη στην Γκράμπαρκα και επισκέφθηκε το Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου και τη Μονή Αγίων Μάρθας και Μαρίας.

Related Articles

Back to top button