ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 8 – 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία της Κύπρου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2008. Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν αντιπροσωπείες από πέντε χώρες-μέλη: Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία και Βουλγαρία.
PC070171M
Τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) πραγματοποίησαν συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ενημέρωσαν για τη δράση της οργάνωσης. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη της Δ.Σ.Ο. για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα.
Image0055M
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ Μάριο Καρογιάν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικήφορο καθώς και με τοπικούς φορείς.
PC060157M
Κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:

Α. Συνεδρίαση της Διευθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Μάρτιος 2009

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας κ. Georgi Pirinski, η επόμενη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια (Μάρτιος 2009). Παράλληλα, μετά από πρότασή του, θα διοργανωθεί επιστημονικό συνέδριο για το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τις διαστάσεις των ιδεών τους στη σύγχρονη εποχή. Την εισήγηση επί της οργανώσεως του Συνεδρίου θα κάμουν οι σύμβουλοι της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης και καθ. Valery Alexeev.

Επιπλέον, ενεκρίθη η πρόταση του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας να τεθεί υπό την αιγίδα της Δ.Σ.Ο., η οργάνωση της Έκθεσης έργων του καθηγητή Ε. Βαρλάμη «Το Άγιον Όρος», η οποία ήδη λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη.

Β. 16η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο.

Ο τόπος διεξαγωγής της 16ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. τον Ιούνιο 2009 θα καθορισθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του Μαρτίου βάσει των μέχρι τότε προτάσεων. Ήδη υπεβλήθη πρόταση του βουλευτή κ. Theodore Ssekikubo για διεξαγωγή της Γενικής Συνελεύσεως εις Καμπάλα/Ουγκάντα και κατά τη συνεδρίαση, έγιναν προτάσεις από μέλη της Διεθνούς Γραμματείας εις Μίνσκ, Οδησσό, Σεβαστούπολη, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Σερβία, Ρωσία αφού προηγηθούν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης θα προταθεί περί το τέλος του Φεβρουαρίου 2009.

Γ. Συνεργασία με Διεθνείς Κυβερνητικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

 • Συμμετοχή αντιπροσωπείας στο συνέδριο που διοργανώνει στη Βηθλεέμ, 11 – 14 Φεβρουαρίου 2009 το Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών με θέμα: «Ο ρόλος των παραδοσιακών θρησκειών στην εύρεση ειρηνικών λύσεων και απαντήσεων στις προκλήσεις των παγκοσμίων θρησκευτικών απειλών και συρράξεων».
 • Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επαφές με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμμετοχή αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, 26 – 30 Ιανουαρίου 2009, όπου θα τεθεί υπόψη το ενδιαφέρον για συνεργασία. Παράλληλα θα υπάρξει επαφή και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού καθώς και την ομάδα εργασίας «Christianity and Islam» του ΕΡΡ.
 • Συμμετοχή στις ολομέλειες των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων των διεθνών οργανισμών στις οποίες η Δ.Σ.Ο. έχει το καθεστώς του ‘παρατηρητή’: ΟΣΕΠ, IPU, Κ.Α.Κ.

Δ. Δραστηριότητες των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο.

 • Αποστολή επιστολής σε όλα τα κοινοβούλια μέλη της Δ.Σ.Ο. για την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της Δ.Σ.Ο. και προσωπικές επαφές με Προέδρους Κοινοβουλίων για την ενημέρωση και προβολή του έργου της Δ.Σ.Ο.
 • Η Επιτροπή ΜΜΕ της Δ.Σ.Ο. (Πρόεδρος κ. Συμεών Κεδίκολγου) θα καταρτίσει προτάσεις για την προβολή της Δ.Σ.Ο. μέχρι το τέλος Ιανουαρίου
  2009. Οι προτάσεις θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας τον Μάρτιο 2009.
 • Αποστολή επιστολής στους Προέδρους των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. για την υποβολή προτάσεων για τις δραστηριότητες των Επιτροπών των έως της επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας τον Μάρτιο 2009.
 • Διεύρυνση της Δ.Σ.Ο.: Αναζήτηση και καταγραφή Ορθοδόξων Βουλευτών από Ομοσπονδιακά και πολιτειακά Κοινοβούλια στην Ευρώπη και στην Αμερική και οργάνωση επισκέψεων εκπροσώπων της Δ.Σ.Ο. όπου τούτο κρίνεται απαραίτητο.
 • Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της Δ.Σ.Ο. βουλευτής κ. Konstantin Zatoulin πρότεινε και η Διεθνής Γραμματεία ενέκρινε την πραγματοποίηση συνεδρίου τον Μάιο 2009 στην Ελλάδα, κατά προτίμηση στην Κρήτη ή άλλο νησί, με θέμα την ‘παγκόσμια οικονομική κρίση και την προσπάθεια των χωρών της Δ.Σ.Ο. για την από κοινού αντιμετώπισή της’.
 • Ο Γενικός Γραμματέας κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, πρότεινε και η Διεθνής Γραμματεία ενέκρινε την οργάνωση συνεδρίου ή ημερίδας για τη Βιοηθική το Φθινόπωρο του 2009 σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης / Επιτροπή Πολιτισμού, με την οποία θα συνεννοηθεί ο ίδιος ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σ’ αυτήν.
 • Εκπροσώπηση της Δ.Σ.Ο. στα Fora όπου αναπτύσσεται ο διαθρησκειακός διάλογος π.χ. Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των Κρατών-Μελών της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.) ως συνέχεια προηγούμενων συνεννοήσεων.

Ε. Εκδόσεις της Δ.Σ.Ο.

Έκδοση των πρακτικών της 15ης Γενικής Συνέλευσης.

Related Articles

Back to top button