ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22 – 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. στην Λευκωσία, 22-25 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα επαφών ξεκίνησε με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) Αιδ. Δρ-α Olav Fykse Tveit και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε., κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την συνεργασία των δυο οργανισμών.
2014_Nicosia_m_1
Την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου τα μέλη της Δ.Σ.Ο. παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος προς τιμή των μελών της Δ.Σ.Ο. Ο Μακαριώτατος συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, τους στόχους της Δ.Σ.Ο., καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.
2014_Nicosia_m_2
Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., στην οποία πήραν μέρος βουλευτές από 15 χώρες-μέλη του οργανισμού, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη, για τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή. Για το ίδιο θέμα ομίλησαν ο απεσταλμένος του Πατριάρχη Αντιοχείας, Επίσκοπος κ. Δημήτριος Charback και ο εκπρόσωπος του Συριακού Ορθόδοξου Πατριαρχείου, μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Robert Halef. Στη συνέχεια, υπήρξε τιμητική αναφορά στην δεκαετή συμβολή του μέλους της Δ.Σ.Ο. από την Κύπρο κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη ευρωβουλευτής.
2014_Nicosia_m_5
2014_Nicosia_m_8
Τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου τα μέλη της Δ.Σ.Ο. είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Γιαννάκη Ομήρου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τα μέλη της Δ.Σ.Ο. στην Κύπρο και εξήρε το πολυσχιδές έργο της Δ.Σ.Ο., υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς και στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χριστιανικές κοινότητες ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα δε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ευχαρίστησε επίσης τη Δ.Σ.Ο. για τη στάση αρχών, που τηρεί διαχρονικά σε ότι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα και για την έμπρακτη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού.
2014_Nicosia_m_9
Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Νεράντζης επανέλαβε τη συμπαράσταση της Δ.Σ.Ο. στις άοκνες προσπάθειες του Κυπριακού λαού για επανένωση και δήλωσε ότι η Δ.Σ.Ο. θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στον τερματισμό της θλιβερής, όπως τη χαρακτήρισε, κατάστασης στην Κύπρο.
2014_Nicosia_m_10
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Popov ανέφερε ότι όλα τα μέλη της Δ.Σ.Ο. υιοθετούν κοινές θέσεις αρχών για την κατάσταση στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Δ.Σ.Ο. καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ειρήνης και ειδικότερα κατά των Χριστιανών στην περιοχή.

Συνεδρίαση της διεθνούς γραμματείας και των προέδρων και εισηγητών των επιτροπών της Δ.Σ.Ο. pdf30

Συλλογή φωτογραφιών photocamera30

Related Articles

Back to top button