Καρλσρούη 2 Σεπτεμβρίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»

Καρλσρούη 2 Σεπτεμβρίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»
Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο συμμετείχε στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που έλαβε χώρα στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Συμμετείχαν ο βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ. Ion Vulpescu, ο βουλευτής της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνος Μουσιούτας και οι Σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Στην εκδήλωση μίλησε για τον Τόμο ο Γερμανός ιστορικός δρ. Ekkehard Kraft, o οποίος επιμελήθηκε τη γερμανική έκδοση του Τόμου, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) π. Ioan Sauca και ο Γερουσιαστής της Ιορδανίας δρ Audeh Butros Quawas. Η εκδήλωση έκλεισε με την κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ισλαμιστική ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να γυρίσει με την βία το ρολόι της ιστορίας πίσω και μετέτρεψε τον Ναό και πάλι σε τζαμί. Δείχνοντας απόλυτη ασέβεια στην ιστορία του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία είναι προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Έκτοτε, οι ζημιές στον Ναό πολλαπλασιάζονται διαρκώς, όπως αποκαλύπτουν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Επιπλέον, εντός του Ναού λαμβάνουν χώρα προκλητικές ενέργειες για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, όπως η εικόνα του ιμάμη με το ξίφος … πεποίθησή μας είναι ότι απέναντι σε έναν τέτοιο βιασμό της ιστορίας και του πολιτισμού οφείλουμε όλοι να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας βρίσκει σε εσάς, ευήκοα ώτα και πρόθυμους συναντιλήπτορες».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πατριαρχείου Μόσχας, της Εκκλησίας της Μαλανκάρα της Ινδίας, εκπρόσωποι των κοπτών και ακαδημαϊκοί από διαφορες χώρες.

Παράλληλα με την παρουσίαση του Τόμου, λειτούργησε εκθεσιακό περίπτερο με πληροφοριακό υλικό της Δ.Σ.Ο. για την ενημέρωση του κοινού και των συνέδρων της Συνέλευσης του ΠΣΕ. Μάλιστα, ορισμένος αριθμός αντιτύπων του Τόμου στην αγγλική γλώσσα διατέθηκαν στο κοινό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button