ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005

Μετά από πρόσκληση των Ορθοδόξων κοινοτήτων στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Διεθνής Γραμματεία της Δ.Σ.Ο πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νότια Αφρική από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2005. Από τη Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. έλαβαν μέρος βουλευτές από την Ελλάδα, Ρωσική Ομοσπονδία, Λετονία, Αυστραλία, Ουκρανία καθώς και μέλος της Δ.Σ.Ο. από το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Τσαφταρίδη, ο οποίος ανέλαβε εξ’ολοκλήρου την διοργάνωση των εκδηλώσεων και επαφών των μελών της Δ.Σ.Ο. στη Νότια Αφρική, και χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του οποίου, θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση όλης της επίσκεψης.
South Africa November 30 - December 4, 2005
Τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο είχαν την ευκαιρία να έχουν επαφές με τις Ορθόδοξες κοινότητες της Νότιας Αφρικής από Ελλάδα, Ρωσίκή Ομοσπονδία, Κύπρο, Ουκρανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και να διαπιστώσουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η μεγάλη Ορθόδοξη κοινότητα της Νοτίου Αφρικής. Οι κοινότητες των Ορθοδόξων της Νοτίου Αφρικής συνέβαλαν δημιουργικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής με την εξαιρετική φιλοξενία που παρείχαν στα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας. Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. διαπίστωσε επίσης, ότι η ιεραποστολή της Ορθόδοξης εκκλησίας στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου εστιάζεται στο φιλανθρωπικό της έργο. Τα μέλη της Δ.Σ.Ο. είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο της οργάνωσης, να μιλήσουν για τους σκοπούς και στόχους της καθώς και να εκθέσουν τις σκέψεις τους στον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ πάνω στα μεγάλα προβλήματα της Αφρικής, που αποτελούν μέρος των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων, και να καταθέσουν δημιουργικές σκέψεις για την επίλυσή τους.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο « Ithuteng Trust » της κα Jackie Maarohanye ( Mama Jackie , όπως όλοι την γνωρίζουν) για τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής στο Soweto , που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, τα περισσότερα είναι ορφανά και έχουν τραυματικές ψυχολογικές εμπειρίες. Σ τους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα προβλήματα των παιδιών, που φιλοξενούνται στο φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα. Το Σχολείο Ithuteng , που σημαίνει «εκμάθηση» στη γλώσσα της Shoto , έχει ονομαστεί «Σχολείο-Όνειρο της Νοτίου Αφρικής» από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής κ. Thabo Mbeki . Κατά την επίσκεψη αυτή, η Βουλή των Ελλήνων προσέφερε το συμβολικό ποσό των 10.000 Ευρώ ως χορηγία για την εκπαίδευση των παιδιών του ιδρύματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ pdf30

Related Articles

Back to top button