ΑΘΗΝΑ 2012. ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Συνεχίζονται δυστυχώς στη Συρία, κατά τρόπο ανηλεή, τα δραματικά γεγονότα της εμφύλιας διαμάχης, αποτέλεσμα της οποίας είναι να διέρχονται βαρεία δοκιμασία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους και πλήθος χριστιανών χριστιανοί οι οποίοι, αν και εντελώς αθώοι, να έχουν παγιδευθεί στο μέσο διασταυρούμενων πυρών και άγριων πολεμικών συγκρούσεων.
Χιλιάδες οι νεκροί, πλήθος οι τραυματίες, οι άστεγοι, οι στερούμενοι ακόμη και των αναγκαίων, οι ξεριζωμένοι. Το οικτρό θέαμα των κατεστραμμένων εκκλησιών πιστοποιεί συγχρόνως και το βαρύτατο τραυματισμό του κοινωνικού μοντέλου της ειρηνικής συνυπάρξεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που δοκιμάσθηκε επιτυχώς επί σειρά ετών.
Πλήθος οι εκκλήσεις από όλα τα μέρη του κόσμου, πολλές οι διακηρύξεις, αλλά το έλλειμμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης διογκώνεται συνεχώς, έχοντας φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση προς τα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς, να εντατικοποιήσουν τον διάλογο μεταξύ των αντιπαρατιθεμένων πλευρών, με τη συμμετοχή των ισχυρών της γης, με σκοπό τον τερματισμό της κλιμάκωσης των πολεμικών εχθροπραξιών από τις δυο πλευρές καθώς και του απηνούς διωγμού των χριστιανών της Συρίας και της πρωτοφανούς ανθρωποσφαγής.
Οι όποιες διαφορές (Πολιτικές, Θρησκευτικές, Φυλετικές ή Πολιτισμικές) δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τις ανηλεείς διώξεις, εκατόμβες θυμάτων και αιματηρές απόπειρες αλλαγής του πολιτισμικού χάρτη της περιοχής, και μάλιστα εκεί όπου, από αιώνων, επικρατεί διομολογιακή ανοχή, ισορροπία και ειρήνη.
Η Δ.Σ.Ο. καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας να σκύψουν εγγύτερα πάνω στην επίλυση του προβλήματος της περιοχής, να διασφαλίσουν τον τερματισμό της οξείας εμφύλιας διαμάχης, να εγγυηθούν με κάθε τρόπο την ενίσχυση των χριστιανών της Συρίας και να μοχθήσουν αποτελεσματικότερα για τις αρχές του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στη χώρα αυτή.
Η Δ.Σ.Ο. καλεί επίσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενεργοποιηθεί δραστικότερα, προς υλοποίηση του σχετικού Ψηφίσματός του της 20ης Ιανουαρίου 2011, να αξιώσει δε την προστασία της διατηρήσεως και ασφαλούς διαβιώσεως των χριστιανών της περιοχής.

Related Articles

Back to top button