Διδυμότειχο 29 Ιουλίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στο Διδυμότειχο

Διδυμότειχο 29 Ιουλίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στο Διδυμότειχο
Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα Δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και απαρτιζόμενη από τον Ταμία της Δ.Σ.Ο. κ. Σταύρο Κελέτση και το Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστα Μυγδάλη παρευρέθηκε στο Διδυμότειχο για την παρουσίαση της πολυτελούς έκδοσης της Δ.Σ.Ο. με τίτλο: «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

Η παρουσίαση του Τόμου πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 στον Προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της Παναγίας της Ελευθερώτριας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Ταμίας της Δ.Σ.Ο., κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστειάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Για τον Τόμο μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστειάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των Μητροπόλεων της Θράκης στην προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Θρακιωτών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Είχε επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Τόμου. Στο περιθώριο της παρουσίασης του Τόμου, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. συναντήθηκαν με το βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, τη βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μαριέττα Καραμανλή, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Δελησταμάτη, τον Στρατηγό Διοικητή της XVI Μεραρχίας Θεόδωρο Χατζηγεωργίου και τον αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση κοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κατάληξη αυτής της διαδικασίας να μην έχει πισωγυρίσματα και να είναι αυτή που εσείς με καθαρότητα προτείνατε, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο για την εν λόγω Εκκλησία, αλλά και την Ορθοδοξία στον Βαλκανικό χώρο, συνολικώς, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία 150 έτη. … στην περίπτωση της αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ως ο μόνος που δύναται να πράξει τούτο, από την θέση σας του Οικουμενικού Πατριάρχη, δίδετε το σωστό πλαίσιο αυτής της πράξης ορίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ολοκλήρωσής της. Πρώτον, την ονομασία της Αρχιεπισκοπής, η οποία δεν μπορεί να παραπέμπει σε εθνοφυλετικές πλάνες που τόσο ταλαιπώρησαν την Ορθοδοξία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο καθολικό της βυζαντινής Μονής Παναγίας Κοσμοσώτειρας -που ανήγειρε ο Ισαάκιος Κομνηνός- στις Φέρες και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης, αλλά και ξενάγηση στο εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου από την αρχαιολόγο κ. Λίλα Σαμπανοπούλου.

pdf30       Διδυμότειχο 29 Ιουλίου 2022. Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στο Διδυμότειχο    

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button