Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2023. Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες. Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην ΕΕ (COMECE) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) διοργάνωσαν τη «Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες», στην έδρα της COMECE στις Βρυξέλλες.

Στόχος της Συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών του 2024.

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Στη Συνάντηση, που ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, ο οποίος έθεσε τα καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE) π. Manuel Barrios Pietro, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δρ. Jørgen Skov Sørensen, ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο επικεφαλής του Γραφείου της κινήματος Sant’ Egidio στην ΕΕ κ. François Delooz, οι κυρίες Hesius Anny και Logozzo Maria Rosa από το Κίνημα των Focolare, οι ευρωβουλευτές κ.κ. György Hölvényi από την Ουγγαρία, Lukas Mandl από την Αυστρία, Jan Olbrycht από την Πολωνία και Cristian Terhes από την Ρουμανία, ο κ. O’BEARA Ferghas από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS), η κ. Κατερίνα Πεκρίδου από την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και ο κ. Truderung Ulrike από το γραφείο Βρυξελλών της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισηγητική παρέμβαση του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «την αγωνία μας για το αύριο της Ευρώπης και τις προσπάθειες αποχριστιανισμού, την αποτυπώσαμε στο ψήφισμα που εγκρίναμε κατά την 30ή επετειακή Γενική μας Συνέλευση στην Ορμύλια Χαλκιδικής, τον περασμένο Ιούνιο. Το πόσο αρνητικά είναι πλέον τα πράγματα αποτυπώνεται στο άρθρο έγκριτης ελληνικής εφημερίδας με τίτλο “Η Ευρώπη φοβάται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα”. Δεν έχει τόσο σημασία να αναλύσουμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα. Ειπώθηκε πως ένα “αόρατο χέρι”, μία λεγόμενη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, επιχειρεί να αποσιωπήσει οποιαδήποτε αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και την αξία των χριστιανικών παραδόσεων. Όλο αυτό, ίσως, να γίνεται και στο όνομα κάποιων μετρήσεων που δείχνουν ότι μειώνονται αυτοί που δηλώνουν ότι θρησκεύονται τακτικά, είναι συνεπείς πιστοί στις εκκλησίες τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπορεί να μην εκκλησιάζονται, αλλά συμμερίζονται απόλυτα τον αξιακό κώδικα που έχει ως βάση τις χριστιανικές αξίες. Και πιστεύω απόλυτα ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν επιθυμεί τον χριστιανικό αποχρωματισμό της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού κατέληξε ότι «Ενόψει των ευρωεκλογών πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε συναντήσεις με τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κομμάτων, ζητώντας τους να τοποθετηθούν για τις σχέσεις πολιτικής και θρησκείας και για τις χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκδηλώσεων σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου να κληθούν και εκπρόσωποι κομμάτων να τοποθετούν για τα ζητήματα αυτά».

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ συμμετείχε στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή κ. Lukas Mandl.

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «Η Ευρώπη είναι, αναμφίβολα, ένας πολιτισμικός χώρος όπου ιστορικά υπήρξε μια γόνιμη σύνθεση ρευμάτων και ιδεών. Ταυτόχρονα στην ΕΕ έγινε δυνατό να εμπεδωθεί η ειρηνική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία, σε ένα πνεύμα πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Και αυτή η κατάκτηση έχει καταστήσει την ΕΕ ως πρότυπο ελευθερίας και δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, θα ήταν ιστορική αφέλεια να παραγνωρίσουμε ότι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ήταν ο Χριστιανισμός αυτός που άφησε το ισχυρότερο αποτύπωμα. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα, σε δύση και ανατολή, σφυρηλατήθηκε ανά τους αιώνες από τις χριστιανικές παραδόσεις. Αυτές καθόρισαν τις πολιτισμικές αξίες και τον πυρήνα της ευρωπαϊκής σκέψης. (…) Αυτή την πλούσια παρακαταθήκη, που συνιστά υπόβαθρο ενότητας των Ευρωπαίων οφείλουμε να την προστατεύσουμε προς όφελος του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Από πλευράς των Ορθοδόξων μελών του Ευρωκοινοβουλίου στους συμμετέχοντες απευθύνθηκε ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης, τον οποίον ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη για την κοινοβουλευτική του δράση και την μαχητική αρθρογραφία, με την οποία υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και τις χριστιανικές παραδόσεις.

Επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου

Ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. με τον Σύμβουλο του θεσμού δρ Κώστα Μυγδάλη είχαν, επίσης, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, ενώ νωρίτερα συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην ενορία του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις Βρυξέλλες, στην οποία συλλειτούργησε και ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ.

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον μητροπολίτη Βελγίου εξήρε το έργο που επιτελεί και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ, στις Βρυξέλλες, στην “καρδιά της Ευρώπης”, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, παραμονές των Χριστουγέννων για να αναδείξουμε αυτήν την σημασία που έχει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η χριστιανική κληρονομιά, οι χριστιανικές ρίζες, οι χριστιανικές αξίες, που πολλές φορές λησμονούμε».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ προσέφερε στον μητροπολίτη Βελγίου ένα αριθμημένο ανάτυπο χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου από τη φωτοθήκη της Σιμονόπετρας του Αγίου Όρους, που τυπώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης της ΔΣΟ.

Brussels, December 6, 2023. Working Meeting on Christian Values. European Prayer Breakfast

Related Articles

Back to top button