Βρυξέλλες 3 – 6 Δεκεμβρίου 2024. Συναντήσεις
Όπως κάθε χρόνο ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης συμμετείχε στην επίσκεψη.
Στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, η συμμετοχή ήταν μεγάλη με πολιτικούς ηγέτες και ηγέτες της ΕΕ, την κοινωνία των πολιτών και θρησκευτικούς εκπροσώπους. Θέμα της συνάντησης ήταν: «Όπου υπάρχει το Πνεύμα του Κυρίου, υπάρχει ελευθερία» (2 Κορινθίους 3:17). Μετά το πρόγευμα προσευχής πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ευρώπη: τρέχουσες προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές. Σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου,συζητήθηκαν θέματα για την διαφύλαξη της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ευρώπη και την προώθηση του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η θρησκευτική ελευθερία –το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας και ζωής σύμφωνα με την πίστη του κάθε ανθρώπου– είναι πολύτιμο ανθρώπινο δικαίωμα και θεμελιώδες μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ωστόσο, η αυξανόμενη θρησκευτική μισαλλοδοξία στην Ευρώπη αμφισβητεί όλο και περισσότερο αυτό το δικαίωμα.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης (Κύπρος), συνδιοργανωτής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Προγεύματος Προσευχής, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.
Κατά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων που συνυπέγραψαν την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος της COMECE, Επίσκοπος Mariano Crociata, ο Γενικός Γραμματέας της COMECE, π. Manuel Prieto, ο Γενικός Γραμματέας της «Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (CEC), Frank-Dieter Fischbach, ο Συντονιστής του «Together for Europe», κ. Gerhard Pross, η κα Maria Wienken από το Κίνημα των «Focolare», ο κ. Jeff Fountain, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών «Robert Schuman», καθώς και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής της ΔΣΟ εστίασε στην ανάγκη επανασύστασης της «Ομάδας Εργασίας (Ίντεργκρουπ) για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πίστης και τη Θρησκευτική Ανεκτικότητα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε δε τη σημασία της ύπαρξης της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία θα συμβάλει στην υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν τις χριστιανικές ρίζες και τη χριστιανική διάσταση της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης δύο σημαντικών εκδηλώσεων στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2025: η πρώτη για την 75η επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν και η δεύτερη για τα 1700 έτη από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κάλεσε τους εκπροσώπους των άλλων οργανώσεων να εργαστούν από κοινού για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας εκ μέρους της ΕΕ του χριστιανικού πληθυσμού στην Μέση Ανατολή, με αφορμή τις τραγικές εξελίξεις στη Συρία και την κρίσιμη κατάσταση της χριστιανικής κοινότητας μετά από την ραγδαία επέλαση των τζιχαντιστών.
Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ δήλωσε: «Σε συντονισμό με τις οργανώσεις με τις οποίες έχουμε υπογράψει την “Έκκληση της Θεσσαλονίκης για τις χριστιανικές αξίες”, εργαζόμαστε για την ανάδειξη των χριστιανικών παραδόσεων της Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε κοινές εκδηλώσεις το 2025 στην έδρα της ΕΕ, που θα αφορούν την επέτειο των 1700 χρόνων από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, αλλά και τις χριστιανικές αφετηρίες των πατέρων του ευρωπαϊκού οράματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Διακήρυξη του Σουμάν. Ταυτοχρόνως, πρότεινα τη σύνταξη μιας κοινής επιστολής προς την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Κάγια Κάλλας, για την ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ στην προστασία των χριστιανών της Συρίας, που βρίσκονται υπό την απειλή της εξόντωσης, μετά την αιφνιδιαστική προέλαση των τζιχαντιστών».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κατά τη συνάντησή τους ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ τόνισε: «Η Ευρώπη έχει ιστορικό και ηθικό καθήκον να προστατεύσει τον δοκιμαζόμενο χριστιανικό πληθυσμό στην Συρία και συνολικά στην Μέση Ανατολή. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία και αναβλητικότητα. Η επέλαση των τζιχαντιστών απειλεί, χωρίς υπερβολή, να εξαφανίσει το χριστιανικό στοιχείο σε περιοχές που ο χριστιανισμός ήταν παρών από την εποχή των Αποστόλων. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να ακούσουν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών Εκκλησιών και να παρέμβουν με όσα διπλωματικά μέσα διαθέτουν, κυρίως σε όσους υποστηρίζουν τις ενέργειες των ισλαμιστών, για να μην συντελεστεί το απευκταίο σενάριο της εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσε εν συνεχεία να διορθωθεί».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη καθώς και με τον κ. Fearghas O’Beara, Επικεφαλής της ομάδας Διοικητικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας (IPRS).