ΒΟΣΤΩΝΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΟΤΤΑΒΑ, 15 – 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) | Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Οττάβα, 15 – 22 Νοεμβρίου 2012

Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βοστώνη και Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και στη συνέχεια επίσκεψη στην Οττάβα του Καναδά, από 15 έως 22 Νοεμβρίου 2012 όπου είχε μία σειρά επαφών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ συμμετείχαν τα μέλη της Δ.Σ.Ο. κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας, κ. Γεώργιος Βαρνάβα,  Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, κ. AlexandrMiliutin, Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας και οι σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης και καθ. ValeryAlexeev.

Στις 16 & 17 Νοεμβρίου ε. ε. διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης στην οποία συμμετείχαν και ομίλησαν για τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο πολιτικοί κάθε βαθμίδας (γερουσιαστές, βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης), αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, Θεολογικών σχολών και άλλοι διανοούμενοι. (ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ)

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου τα μέλη της Δ.Σ.Ο. μετέβησαν στην Ουάσιγκτον όπου είχαν συναντήσεις με Πρόεδρο της Αμερικανικής Επιτροπής για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία (USCIRF), Δρ. KatrinaLantosSwett, USCIRF, την πρώην Διευθύντρια της Επιτροπής USCIRF, Πρέσβυ κα JackieWolcott, τον Διευθυντή Πολιτικής και Έρευνας της Επιτροπής USCIRF κ.  KnoxThames καθώς και με άλλα μέλη της Επιτροπής και πολιτικά στελέχη. Ενδιαφέρον παρουσίασε η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. EricRubin και συνεργάτες του με τους οποίους συζήτησαν θέματα για τη διασφάλιση της παρουσίας των Χριστιανών στη Συρία, Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, είχαν συναντήσεις με την ηγεσία διαφόρων φορέων. (ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ).

Ακολούθως, στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Οττάβα του Καναδά, είχαν συναντήσεις με τον Υπουργό Ιθαγένειας και Μετανάστευσης κ. Jason Kenney και συνεργάτες του όπου συζήτησαν θέματα προστασίας των Χριστιανών στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το πρόγραμμα συναντήσεων στο Κοινοβούλιο του Καναδά διοργάνωσε ο κ. Κώστας Μενεγάκης, Μέλος του Κοινοβουλίου του Καναδά, Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού της Δ.Σ.Ο.  (ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΤΤΑΒΑ).

Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. στην Οττάβα συνέπεσε με την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών του Καναδά κ. John Baird αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία: o Καναδάς σε αντίθεση με την απόφαση χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Τουρκία δεν θα προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της αντιπολίτευσης στη Συρία με το σκεπτικό ότι ο Καναδάς θα ήθελε να δει το σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων από αυτή και να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο σε ενδεχόμενη αναγνώριση:

Σκοπός της επίσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι να διευρύνει, να ενισχύσει και να εδραιώσει τους δεσμούς της με τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και τους κοινοβουλευτικούς της Αμερικής και του Καναδά, καθώς και να πληροφορήσει για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Δ.Σ.Ο. στον κόσμο, για την παγκόσμια συνεργασία και ειρήνη.

Τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην Οττάβα τα μέλη της Δ.Σ.Ο. στις πολιτικού-κοινοβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις τους έθεσαν ζητήματα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και αναζήτησαν προοπτικές εμβάθυνσης της θρησκευτικής αλληλοκατανόησης, που μπορεί η Δ.Σ.Ο. να διανοίξει. Στις συζητήσεις αυτές η Δ.Σ.Ο. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της παρουσίας και προστασίας των χριστιανών στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε την πρωτοβουλία που έλαβε μετά από απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης  και σε συνεργασία με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο για την σύσταση φορέα με τον τίτλο «Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό και την Θρησκευτική Ανεκτικότητα στην Αφρική» με έδρα την Αθήνα και δεύτερη έδρα το Μαπούτο της Μοζαμβίκης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ | 19 – 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΤΤΑΒΑ | 21 – 22 Νοεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

Related Articles

Back to top button