Τασκένδη, 5 – 9 Απριλίου 2025. Συμμετοχή της ηγεσίας της ΔΣΟ στην 150η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).
Στο πλαίσιο των εργασιών της 150ης Συνέλευσης της IPU, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), υπό τον Γενικό Γραμματέα, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, μέλους του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, κ. Ioan Vulpescu, μετέβη στην Τασκένδη, 5 – 9 Απριλίου 2025. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ, δρ. Κώστας Μυγδάλης.
Μάλιστα, η ΔΣΟ σε συνεργασία με την IPU και το Παγκόσμιο Κέντρο «King Hamad» για την Ειρηνική Συνύπαρξη, διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Αξιοποιώντας τις θρησκευτικές και ηθικές αξίες για την προαγωγή του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης». Στην συζήτηση του panel συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ioan Vulpescu, ο Επίτιμος Πρόεδρος της IPU και μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, κ. Pier Ferdinando Casini, το μέλος της Γερουσίας της Αυστραλίας, κα Deborah O’Neil, η Ειδική Απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρώην μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κα Shafak Pavey, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου «Βασιλιάς Χάμαντ» για την Ειρηνική Συνύπαρξη στο Μπαχρέιν, κ. Abdulla Al Manai. Η σύνοψη της συζήτησης έγινε από τον κ. Mokhtar Omar, Ανώτατο Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα της IPU, ενώ τον ρόλο του συντονιστή μοιράστηκαν ο κ. Fadi Daou, Εκτελεστικός Διευθυντής Globethics, και η δρ. Sarah Markiewicz, Σύμβουλος της IPU για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της IPU, κ. Martin Chungong τόνισε: «Σε μια εποχή βίαιων αναταράξεων σε πλανητικό επίπεδο, όπου εκδηλώνονται εκ νέου οι απειλητικοί αναθεωρητισμοί και η υπεροχή της ισχύος έναντι του δικαίου, η μόνη οδός επιβίωσης της ανθρωπότητας είναι η δέσμευση στις υψηλές ανθρωπιστικές αρχές της καταλλαγής, της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Οι ευθύνες μας έναντι των μελλοντικών γενεών είναι πολύ μεγάλες, ώστε να μην παραδώσουμε έναν κόσμο σπαρασσόμενο από έριδες και αδικία. Ως Ορθόδοξοι βουλευτές προσπαθούμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, και αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που σε αυτή την προσπάθεια συντονίζουμε τα βήματά μας με την IPU». Από την πλευρά του ο κ. Martin Chungong εξήρε το έργο της ΔΣΟ και επιβεβαίωσε ένθερμα την στήριξη της IPU στις επικείμενες πρωτοβουλίες.
Εν συνεχεία, η ηγεσία της ΔΣΟ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της IPU, Πρόεδρο της Βουλής της Τανζανίας, κ. Tulia Ackson, την οποία προσκάλεσε, όπως και τον κ. Chungong να συμμετάσχουν στις εργασίες της 32ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στο Βουκουρέστι.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενίσχυσης των δεσμών της ΔΣΟ με τα εθνικά κοινοβούλια της υποσαχάριας Αφρικής, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους επικεφαλής νομοθετικών σωμάτων της Αιθιοπίας και της Ζάμπιας.
Στην συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Ζάμπιας, κ. Nelly Mutti, είχε την ευκαιρία να την ενημερώσει για την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Λουσάκα, πρωτεύουσα της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την Εθνεγερσία της Ζάμπιας.
Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Αιθιοπίας, κ. Agegnehu Teshager, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την θρησκευτική δημογραφία και την αρχαία ιστορία των πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων της Αιθιοπίας. Ο επικεφαλής του διακοινοβουλευτικού θεσμού πρότεινε προς τον Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Αιθιοπίας την αξιοποίηση της δυνατότητας συμμετοχής του Κοινοβουλίου της Αιθιοπίας στις εργασίες της ΔΣΟ με τον ορισμό επίσημης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με βουλευτές από την Βουλή της Ομοσπονδίας, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιθιοπίας (Κάτω Βουλή).
Παράλληλα, συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC) και συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα, κ. Mouhamed Khouraichi Niass από τη Σενεγάλη και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Ali Mohammadi Sijani από το Ιράν.
Τέλος, η ηγεσία της ΔΣΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Abdulla Isa Al Mannai, Εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκοσμίου Κέντρου για την Ειρηνική Συνύπαρξη «Βασιλιάς Χάμαντ», που εδρεύει στην Μανάμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Παγκοσμίου Κέντρου για την Ειρηνική Συνύπαρξη, ο Σύμβουλος για την Διεθνή Συνεργασία, κ. Ahmed Jaber Al Jaber, ενώ παρών ήταν ο Ανώτατος Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της IPU, κ. Mokhtar Omar.
Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Τασκένδης
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν, κ.κ. Βικέντιο. Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε: «Χαιρόμαστε που μας δόθηκε η δυνατότητα να εκκλησιαστούμε κατά την ημέρα που η ρωσική εκκλησία τιμά τη μνήμη του πατριάρχη Τύχωνος, που έζησε τα πρώτα χρόνια του διωγμού των χριστιανών από το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ημέρα αυτή μας θυμίζει τις διώξεις, τις εξορίες, τα δεινά που υπέστησαν, αλλά και την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Και από αυτή την δοκιμασία η Εκκλησία βγήκε νικητής, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη ρήση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου “η Εκκλησία πολεμούμενη νικά”». Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον ιεράρχη της ρωσικής εκκλησίας για τις πολυσχιδείς δράσεις της ΔΣΟ, με τον κ. Βικέντιο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ύπαρξη ενός τέτοιου διακοινοβουλευτικού Οργάνου με επίκεντρο τις αξίες της Ορθόδοξης πίστης, ενώ δήλωσε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του θεσμού.
Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στην Τασκένδη
Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Τασκένδη πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τασκένδης, παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στην Τασκένδη, κ. Κώστα Πολίτη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην IPU, καθώς και τα μέλη της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην IPU, κ.κ. Sergei Gavrilov και Aleksey Chepa.
Μετά την παρουσίαση, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ προέβη σε δήλωση στο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι του Ουζμπεκιστάν, στην οποία εξέφρασε τη χαρά «που βρισκόμαστε στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, μιας χώρας με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εδώ εξακολουθεί να υπάρχει μια ζωντανή ελληνική κοινότητα, αλλά και σημαντική ορθόδοξη παρουσία, κυρίως ρωσόφωνη, η οποία –όπως μας περιέγραψε ο Μητροπολίτης Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν κ. Βικέντιος– απολαμβάνει καθεστώς πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας».