ΣΟΦΙΑ, 30 – 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν βουλευτές – μέλη της Δ.Σ.Ο. από: Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Ουγκάντα και Σερβία.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:

2009sofia1

1. Συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της Δ.Σ.Ο. και Διεθνές Συνέδριο, Εύβοια, 24 – 29 Μαΐου 2009. Κεντρικό θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου: «Η Ορθόδοξη κοινότητα σε δοκιμασία από την παγκόσμια οικονομική κρίση».
2. 16η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., Βελιγράδι, 24 – 28 Ιουνίου 2009. Κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική – πνευματική – πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας».
3. IPU – Συνέδριο για την παγκόσμια Οικονομική Κρίση, Γενεύη, 7 – 8 Μαΐου 2009. Τη Δ.Σ.Ο. θα εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Αδάμ Ρεγκούζας, Ταμίας της Δ.Σ.Ο., Λευτέρης Χριστοφόρου, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. και Konstantin Zatulin, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής.
4. 33η Κ.Σ. ΟΣΕΠ, Βουκουρέστι, 12 – 13 Ιουνίου 2009.
5. Τη Δ.Σ.Ο. θα εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Θεοχάρης Τσιόκας, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. και κ. Miron Ignat, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δ.Σ.Ο.
6. Έκδοση των πρακτικών της 15ης Γενικής Συνέλευσης (σε ψηφιακό δίσκο – CD).
7. Έκδοση του ετήσιου Ενημερωτικού Δελτίου (Bulletin).

2009sofia2

Την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν στο συνέδριο με θέμα: «Η Κυριλλο-μεθοδιανή παράδοση στην Ορθοδοξία» το οποίο συνδιοργάνωσαν η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με την Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας και την Δ.Σ.Ο. Την κήρυξη έναρξης εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της
Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Pirinski ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Sergei Popov, και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Θεοχάρης Τσιόκας.

2009sofia3
Επίσης, εισηγήσεις παρουσίασαν: ο καθηγητής κ. Valery Alexeev, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., με θέμα: «Η Κυριλλο-μεθοδιανή κληρονομιά και η ενότητα της Ευρώπης» καθώς και ο Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Ταρνανίδης, Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σλαβικών Μελετών με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ιδέα υπό το φως των Οικουμενικών μηνυμάτων της Κυριλλο-μεθοδιανής ιεραποστολής».

Επιπλέον, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Pirinski καθώς και με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Μάξιμο.

Η Διεθνής Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. εξέδωσε ‘Δήλωση’ αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Βουλγαρίας για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών.

Related Articles

Back to top button