ΡΩΣΙΑ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020. «ΡΩΣΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ. ΜΑΖΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ». ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

Τέταρτο διεθνές φιλανθρωπικό φεστιβάλ χριστιανικού πολιτισμού

Κονάκοβο (Περιοχή Τβερ)

Χαιρετισμός του προέδρου της Δ.Σ.Ο. pdf30
ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΕΒΔΟΜΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Μόσχα 29 Αυγούστου 2020 Αρ.πρωτ. 3.21-30.1/211
Αξιότιμοι συμμετέχοντες, διοργανωτές και προσκεκλημένοι του 4ου Διεθνούς Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού 
«Ρωσία -Ελλάδα. Διαμέσου των αιώνων», 
Σας χαιρετίζω εκ βάθους καρδίας με αφορμή τη διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί διαμέσου των αιώνων».  
Εκ μέρους της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θα ήθελα να επισημάνω, ότι εργαζόμαστε ενεργά προς κατεύθυνση διεύρυνσης της συνεργασίας με τα κοινοβούλια άλλων κρατών. Είμαστε ευγνώμονες στο κοινοβούλιο της Ελλάδας για τη μεγάλη συνεισφορά του και την από κοινού εργασία και στήριξη για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων μας.  
Η αύξηση της πολιτικής έντασης στον κόσμο και οι οικονομικές κρίσεις δεν μπορούν να διαταράσσουν τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό δυο λαών, ενωμένων με βάση την Ορθόδοξη πίστη και την ιστορία της πολιτισμικής συνεργασίας.  
Εκφράζω την πεποίθηση, ότι το παρόν Φεστιβάλ θα επιφέρει όφελος στην αλληλοκατανόηση των πνευματικά συγγενών κρατών και λαών. Πιστεύω, πως θα αποτελέσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των διαφορετικών πολιτισμών: από τη μουσική έως την εθνική κουζίνα.  
Παρόμοιες εκδηλώσεις αντικατοπτρίζουν τη σπουδαιότητα των παραδοσιακών πνευματικών αξιών, τη σημασία της φιλανθρωπίας και του ελέους την περίοδο της πανδημίας, σε συνθήκες επιθετικής παγκοσμιοποίησης. 
Δια μέσου βαθιών γνώσεων προκύπτουν και η περηφάνεια και η αγάπη. Να είμαστε άξιοι συνεχιστές των χριστιανικών ιδεών, ένα παράδειγμα των οποίων στην πραγματική ζωή μας προσέφεραν ο Άγιος Σπυρίδωνας Τριμυθούντος και ο Άγιος στρατιώτης Θεόδωρος Ουσακώφ.  
Εύχομαι στους συμμετέχοντες, διοργανωτές και τους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ νέες ανακαλύψεις προς όφελος των κρατών μας.  
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής 
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας  
Σ. Α. Γκαβρίλωφ
Χαιρετισμός του γενικού γραμματέα της Δ.Σ.Ο. pdf30
Αθήνα, 29 Αυγούστου 2020
Προς τους συμμετέχοντες του Διεθνούς φιλανθρωπικού φεστιβάλ χριστιανικού πολιτισμού
«Ρωσία -Ελλάδα. Διαμέσου των αιώνων», 
Αξιότιμοι συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι του φεστιβάλ,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω σήμερα με την ιδιότητα μου ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας το τέταρτο Διεθνές φιλανθρωπικό φεστιβάλ χριστιανικού πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα: μαζί δια μέσου των αιώνων» που είναι αφιερωμένο στον εορτασμό των φίλιων σχέσεων της Ελλάδος και της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος διοργανώνει σε ετήσια βάση με κοινές αφιερωματικές εκδηλώσεις που αναφέρονται στη χιλιετή φιλία που ενώνει τους δυο λαούς.
Όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις της Ελλάδος και της Ρωσίας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για δυο χώρες με κοινές ιστορικές καταβολές, κοινή πολιτιστική παράδοση, κοινό θρησκευτικό αίσθημα και σε πολλές περιπτώσεις αλληλέγγυα πορεία στα βάθη των αιώνων.
Ήδη από την Ελληνιστική περίοδο, αλλά κυρίως κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι δυο λαοί επιδόθηκαν στην οικοδόμηση φίλιων σχέσεων και συμμαχιών, καθώς και στη σύναψη στενών εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων. Η έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στις ακτές της Ρωσίας προς τη Μαύρη Θάλασσα καταδεικνύεται και από τα ελληνικά ονόματα που έχουν δοθεί στις παρόχθιες πόλεις Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Φεοδοσίας, της Ευπατορίας, και της Σεβαστούπολης. Αλλά και στον απόηχο της Ρωσικής Επανάστασης, μια σημαντική μερίδα αξιωματικών και επιστημόνων από τη Ρωσία μετέβησαν στον ελλαδικό χώρο και μεγαλούργησαν. Ουσιαστικός, όμως, ήταν και ο ρόλος της Αυτοκρατορικής Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Χριστιανισμός στη Ρωσία διαδόθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ το κύμα των σλαβικών εκχριστιανισμών του 10ου αιώνα μ.Χ. και η δημιουργία του σλαβικού αλφάβητου από τους Αγίους Ισαποστόλους Κύριλλο και το Μεθόδιο αναβάθμισαν τις σχέσεις των λαών μας και προσέφεραν την ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας κοινής αδελφικής πορείας βασισμένης στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.
Θα ήθελα επιπλέον να στρέψω την προσοχή σας και στην προ μερικών ημερών μετατροπή της Αγίας Σοφίας με τέμενος από τις τουρκικές αρχές, που αποτελεί μια ιστορική οπισθοδρόμηση και ερμηνεύεται ως νέο-οθωμανική βαρβαρότητα.
Με αυτά τα λόγια επιθυμώ να κλείσω το σύντομο χαιρετιστήριο μήνυμα μου με θερμές ευχαριστίες και ευχές τα αποτελέσματα του φετινού Φεστιβάλ να είναι για μια ακόμη φορά γόνιμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος-Ρωσίας.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση,
Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο.
Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης
Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Related Articles

Back to top button