Ρώμη, 19-21 Φεβρουαρίου 2025. Συμμετοχή της ηγεσίας της ΔΣΟ στην 19η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM)
Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ioan Vulpescu, συνοδευόμενοι από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ, δρ. Κώστα Μυγδάλη, μετέβησαν στην Ρώμη για την συμμετοχή τους στις εργασίες της 19ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), που έλαβαν χώρα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.
Η PAM είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη και αποτελεί σημαντικό φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Μεσογείου. Η ΔΣΟ απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Ολομέλειας της PAM, δυνάμει σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο θεσμοί το 2019, γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει στις εργασίες της, να συμβάλλει στον κοινοβουλευτικό διάλογο και να προωθεί τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ δήλωσε ότι «Η λεκάνη της Μεσογείου συγκεντρώνει διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκευτικές πεποιθήσεις και εκ της φύσεώς της μπορεί να αποτελέσει ένα βιώσιμο μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού. Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η εμπορία ανθρώπων, η εξάπλωση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των φυσικών πόρων και η εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από συντονισμένη δράση και πολυμερείς συνεργασίες. Προς τον σκοπό αυτό, χρήσιμες είναι οι κοινές θρησκευτικές αξίες των μονοθεϊστικών θρησκειών που μοιράζονται οι λαοί της Μεσογείου και αυτές πρέπει να αναδείξουμε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».
Στην εναρκτήρια τελετή, χαιρετισμούς απηύθυναν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Lorenzo Fontana, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Antonio Tajani, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι άλλων διακοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).
Κατά την παραμονή της στη Ρώμη, η ηγεσία της ΔΣΟ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Focolare, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Κινήματος Πολιτικής για την Ενότητα (Movimento Politico per l’Unità – MPPU), την κα Arja Albanese, πρώην βουλευτή του Ιταλικού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρο του MPPU, την κα Maria Bencivelli, μέλος του MPPU, και τον κ. Mario Bruno, πρώην δήμαρχο του Αλγκέρο και μέλος του MPPU.
Το MPPU αποτελεί έναν ιδιαίτερο θεσμό του Κινήματος Focolare, ο οποίος προωθεί την πολιτική ως εργαλείο διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας, με στόχο την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, και της δικαιοσύνης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε συνάντηση στην Πρεσβεία της Αιθιοπίας με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής, κ. Asefa Abijou, και τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Διπλωματίας της Πρεσβείας, κ. Edaueke Tesfaje. Στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα επίσημης αποστολής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Αιθιοπίας στη ΔΣΟ, καθώς η χώρα διαθέτει πλειοψηφία χριστιανικού πληθυσμού και μοιράζεται κοινές αξίες με αυτές που προάγει ο διεθνής θεσμός των Ορθοδόξων.