Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο, 26 – 29 Μαρτίου 2024. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου

Στο διάστημα 26 – 29 Μαρτίου 2024, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), υπό τον Γενικό Γραμματέα δρα Μάξιμο Χαρακόπουλο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, “Radosav Ljumović”, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ποντγκόριτσα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πολωνός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., κ. Eugeniucz Czykwin, ο Κύπριος βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., δρ Κώστας Μυγδάλης.

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Η Παρουσίαση του Τόμου

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι «Η παρουσία μας εδώ αναμφισβήτητα ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη φίλη χώρα σας, μια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία θεωρούμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της, καθώς πιστεύουμε ότι θα εμπεδώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην πολύπαθη βαλκανική. Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε μια περίοδο που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, για πρώτη φορά σε τέτοια οδυνηρή διάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως διεξάγεται για τρίτο χρόνο στην Ουκρανία».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η Άγκυρα δείχνει απόλυτη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η διεθνής κοινότητα για τα πολιτιστικά μνημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του Ναού της Αγίας Σοφίας που συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται και επίδειξη πολεμικών συμβόλων από θρησκευτικούς λειτουργούς με ανάλογες απειλές κατά “εχθρών” και “απίστων”».

Για τον Τόμο της Αγίας Σοφίας μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας του Μαυροβουνίου, κ. Dragan Bojović, ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. Darko Ristov Đogo, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. Boris Brajovic και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. Mikonja Knežević.

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. Andrija Mandić. Κατά την προσφώνηση του, ο επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής οργάνωσης υπογράμμισε ότι «Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή αλλά σημαντική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, με έντονο το ορθόδοξο αποτύπωμα. Προσδοκούμε η συνάντησή μας να αποτελέσει την αφετηρία στενότερης συνεργασίας του Μαυροβουνίου με τον Οργάνωσή μας».

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημερωτική εκστρατεία της Δ.Σ.Ο. για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία, ώστε να γίνει σεβαστό πως πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που μαζί με τον Πανάγιο Τάφο αποτελούν τα ύψιστα σύμβολα του Χριστιανισμού. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα ορισμού επίσημης αντιπροσωπείας Μαυροβούνιων βουλευτών που θα συμμετέχει με το καθεστώς του πλήρους μέλους στη Δ.Σ.Ο., με δεδομένο ότι οι ορθόδοξοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να απευθύνει χαιρετισμό στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. που θα λάβει χώρα το προσεχές καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. προσέφερε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των σλαβικών λαών προς τους Έλληνες για τη μετάδοση της Ορθόδοξης πίστης, αργυρά νομίσματα με αγωνιστές του 1821 που έκοψε η Βουλή των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αφιερωματικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε στεφάνη στην προτομή του Βάσου Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς, Μαυροβούνιου Οπλαρχηγού, που πολέμησε στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας. Η προτομή του ανεγέρθη σε κεντρικό σημείο της Ποντγκόριτσα το 2003, με ελληνική χορηγία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβούνιου κ. Jakov Milatović, ο οποίος κατέθεσε στέφανο με τον πρέσβη της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο κ. Παναγιώτη Πάρτσο. Στέφανο κατέθεσε και η πρόεδρος του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα κ. Jelena Bojović, ενώ το παρών στην τελετή έδωσαν ο Ακόλουθος Άμυνας, Πλοίαρχος Ευάγγελος Εκατομμάτης. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Nemanja Drobnjak.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. προσεκλήθη από τον Έλληνα πρέσβη κ. Παναγιώτη Πάρτσο και παραβρέθηκε στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821. Στη δεξίωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου κ. Jakov Milatović, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κώστας Φραγκογιάννης και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου κ. Irena Radović.

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Συνάντηση στο κυβερνείο της Ποντγκόριτσα

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ποντγκόριτσα, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από την πρόεδρο του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα, κ. Jelena Bojović, την οποία ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των χριστιανικών αξιών στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Podgorica, Montenegr, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Podgorica, Montenegro, 26 – 29 March 2024. Presentation of the Volume on Hagia Sophia Churches

Related Articles

Back to top button