Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε στη Λάρισα τον Τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Η παρουσίαση -η οποία διοργανώθηκε από τη Δ.Σ.Ο. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων- πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Palace.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης -το συντονισμό της οποίας ανέλαβε η δημοσιογράφος κυρία Μαριάννα Πυργιώτη- χαιρετισμό απηύθυναν στο κοινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερόνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Επίσης, ανεγνώσθη μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος εξήρε τη Δ.Σ.Ο. για την πρωτοβουλία της να εκδώσει «μια επιστημονικά τεκμηριωμένη έκδοση, η οποία σε συνδυασμό με ένα άρτιο αισθητικά περιεχόμενο αναδεικνύει και αποδεικνύει την ενότητα του χριστιανικού κόσμου, τις αξίες, τις παραδόσεις, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Μεταξύ άλλων, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεργάζεται στενά και με τρόπο άψογο με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θεμάτων. Όπως είναι ο τομέας της θρησκευτικής διπλωματίας, όπου τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία, προεξέχοντος του Οικουμενικού, λειτουργούν ως προπύργια της Ορθοδοξίας, ως θεματοφύλακες της ορθόδοξης πίστης (…) Η πρόσφατη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός οικουμενικού μνημείου, που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργούσε ως μουσείο από το 1935, έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδοθεί μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου η Τουρκία να σεβαστεί τον ιδιαίτερα τιμητικό ρόλο, που η ιστορία της ανέθεσε, ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Άλλωστε, οι πρόσφατες αναφορές για φθορές και ζημιές προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Το επισημαίνουμε με κάθε ευκαιρία σε ξένους συνομιλητές μας και διεθνή fora».

Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του για τον Τόμο τόνισε ότι: «η Τουρκία μετέτρεψε τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Βιζύη σε τζαμί, προλειαίνοντας το έδαφος για να μετατρέψει και την Μεγάλη Εκκλησία, την Αγία Σοφία, με τα 400 σήμαντρα και της 62 καμπάνες που λέει η λαϊκή μούσα. Καθαρά στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας. Είναι ένα σαφέστατο βήμα οπισθοδρόμησης, πολιτιστικής οπισθοδρόμησης, οπισθοδρόμησης του κοσμικού κράτους στη γειτονική μας χώρα. Απέναντι σε αυτήν την ταπείνωση της ιστορικής αλήθειας, την δεύτερη άλωση κατά τον Ερντογάν, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας από τη πρώτη στιγμή αντιδράσαμε με διαμαρτυρίες, με ψηφίσματα, τα οποία αποστείλαμε σε διεθνείς οργανισμούς, σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Κακά τα ψέματα οι αντιδράσεις ήτανε κατώτερες των περιστάσεων. Ακόμα και από ομόδοξους λαούς, από ομόδοξες χώρες που θα περιμέναμε να έχουνε πιο ισχυρή αντίδραση. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφασίσαμε να αναλάβουμε εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, ως ένας θεσμός στον οποίον συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και για αυτό αναλάβαμε 3 πρωτοβουλίες.

Αυτό το ταξίδι, λοιπόν, της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας ξεκίνησε από την Αθήνα με την παρουσίαση του Τόμου με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, γιατί η Βουλή των Ελλήνων είναι βασικός αρωγός και συμπαραστάτης του έργου που επιτελεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας όπως τα κοινοβούλια άλλων μελών της οργάνωσης μας. Πήγαμε βεβαίωση στη Βενετία, όπου εκεί παρουσιάσαμε τον Τόμο ενώπιον των πλέον ειδημόνων, της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήτανε το Διεθνές Συνέδριο των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών. Παρουσιάσαμε τον Τόμο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Καρλσρούη όπου πραγματοποιούταν η Γενική του Συνέλευση. Και βεβαίως πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι. (…) Ζητήσαμε μετά και τα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά, ανθρώπων που καταλύουν εντός του ναού κυριολεκτικά, που δε λαμβάνεται καμία πρόνοια και καμία προστασία ασφαλείας του μνημείου, τότε το μνημείο αυτό κινδυνεύει με αφανισμό το 2050! Τα γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, η Τζουμχουριέτ. Οφείλαμε, λοιπόν, να αντιδράσουμε κι αυτό κάναμε, παρουσιάζοντας τον Τόμο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα. Όσο συζητούμε για την Αγία Σοφία, τόσο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Γιατί τα μνημεία αυτά μπορεί να είναι ρωμαίικα, μπορεί να είναι χριστιανικά αλλά είναι μνημεία του παγκόσμιου, του οικουμενικού πολιτισμού και ως τέτοια έχει χρέος να τα διαφυλάττει να τα διατηρεί».

Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Επιπλέον, ο γιατρός – ιστοριοδίφης και ευεργέτης της πόλης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου και ο δικηγόρος, εξειδικευμένος στο κανονικό δίκαιο, κ. Νικόλαος Τσιρέλλης, ανέπτυξαν εισηγήσεις για την αξία της Σοφίας του Θεού διαχρονικά στον ελληνισμό.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν ένα αντίτυπο του Τόμου στην ελληνική γλώσσα.

Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου για την Αγία Σοφία στην Λάρισα     pdf30
Καλωσόρισμα Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου της Αγίας Σοφίας στην Λάρισα     pdf30

Παρουσίαση του Τόμου για τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, Λάρισα, 12 Φεβρουαρίου 2023

Related Articles

Back to top button