Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», Βουκουρέστι, 7-10 Δεκεμβρίου 2022

Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», Βουκουρέστι, 7-10 Δεκεμβρίου 2022.
Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) μετέβη στο Βουκουρέστι 7-10 Δεκεμβρίου 2022 για την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Στην αποστολή της Δ.Σ.Ο. με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα δρα Μάξιμο Χαρακόπουλο, συμμετείχαν ο βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι βουλευτές της Βουλής της Αιγύπτου κα Dina Abdelakarim και κ. Emad Khalil, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. Irakli Kadagishvili, ο Παλαιστίνιος βουλευτής κ. Fuad Kokaly και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης. Εκ μέρους της Βουλής της Ρουμανίας παρέστησαν ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., βουλευτής κ. Ionut Vulpescu, ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής και Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol και οι κ.κ. βουλευτές Gabriel-Ioan Avramescu, Colesa Ilie-Alin και Feodor Silviu.

Κατά την παρουσίαση του Τόμου –που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022- στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ρουμανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σπάρθηκε σε αυτόν τον τόπο, ήδη από τους αποστολικούς χρόνους από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο που κήρυξε τον θείο λόγο στην λεγόμενη Μικρά Σκυθία. Και ήδη από τον 3ο αιώνα λειτουργεί οργανωμένη Εκκλησία, ως χώρος του ευρύτερου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους, ήδη από την Α΄, τα 1700 χρόνια της οποίας θα εορτάσουμε το 2025. Και αυτή η σφραγίδα διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων παρά τις ιστορικές περιπέτειες και τις μεγάλες ανακατατάξεις, που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εισβολές και μετακινήσεις πληθυσμών. Αντιθέτως, η Ρουμανία κατέστη οχυρό της Ορθοδοξίας σε απόλυτη συνάφεια με το Βυζάντιο. Αλλά και μετά από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, εδώ η Ορθοδοξία παρέμεινε ισχυρή και ακμάζουσα, συμβάλλοντας και στην ενότητα του ρουμανικού έθνους».

Σχετικά με την πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, τονίζοντας ότι «επιστήμονες και ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση, με την εισροή καθημερινώς χιλιάδων επισκεπτών, το μνημείο θα έχει καταστραφεί μέχρι το 2050. Μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια απρεπή συμπεριφορά; Ως Δ.Σ.Ο. προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Θεσμοί, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εκκλησιαστικές αρχές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, έχουμε λόγο σε ό,τι συμβαίνει. Να αποδείξουμε ότι στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η επιστροφή σε μεσαιωνικές πρακτικές».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Παιδείας και Έρευνας, καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Sorin Costreie, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Vasile-Daniel Suciu, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, καθηγητής κ. Emil Răzvan Teodorescu και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας π. Michael Tița. Επίσης, παρέστησαν οι πρέσβειρες της Ελλάδας κα Σοφία Γραμματά και της Γεωργίας κα Tamar Beruchashvili.

Από τους ομιλητές ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor επεσήμανε ότι το κτίριο του Κοινοβουλίου, που προοριζόταν για «Ναός της αθεΐας» τελικά γίνεται ο χώρος που συζητούμε για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Sorin Costreie ανέφερε ότι το έργο της Δ.Σ.Ο. και η συζήτηση που διοργανώνεται για την Αγία Σοφία είναι πέρα από εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά σύνορα, πάνω από κόμματα και «χρώματα». Επιπλέον, κάλεσε σε ενέργειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας π. Michael Tița ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχη, με το οποίο χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Δ.Σ.Ο. για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., βουλευτής Ionut Vulpescu, σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει μια αποϊεροποίηση του σύγχρονου κόσμου, και πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες του πολιτισμού μας, όπως αυτές που άφησε το Βυζάντιο. Αναφέρθηκε ακόμη στο έργο της Δ.Σ.Ο. για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Razvan Teodorescu αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Βυζαντίου, και ιδιαίτερα των Πατέρων της Εκκλησίας, από την Καππαδοκία, και τις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, και πώς η σκέψη τους, δημιούργησε μια σύνθεση με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο που επηρέασε την Ευρώπη.

Τέλος, ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης ανέδειξε τους στόχους της Δ.Σ.Ο. για την ενότητα των Ορθοδόξων σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του, και ταυτόχρονα για την ανάγκη η Ευρώπη να στηρίξει τις αξίες της, όπου σημαντική θέση έχουν οι χριστιανικές αξίες της ιστορίας της.

Επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. συζήτησε με τον πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ρουμανίας, ενώ συνομίλησε και με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες της χώρας που είχαν έλθει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε και Έκθεση με φωτογραφίες για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, που πραγματοποίησε η Δ.Σ.Ο.

Επίσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. ευχαρίστησε τον πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, για την συμβολή του στην έκδοση του Τόμου στη ρουμανική γλώσσα.

Η Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας κ. Marcel Ciolacu κατά την οποία ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, έχουμε έναν πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας μεταξύ δύο Ορθοδόξων λαών. Ως θεσμός εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητήσαμε να σεβαστούν όλοι το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε πολύ σημαντικό η οργάνωσή μας να ενδυναμωθεί ακόμη παραπάνω ως ένα κανάλι διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης. Γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε, που μας δώσατε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τον Τόμο που έχουμε εκδώσει για την Αγία Σοφία, στη ρουμανική γλώσσα, εδώ, στην έδρα του κοινοβουλίου της Ρουμανίας. Θέλω για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που το κοινοβούλιό σας –ένα εκ των ιδρυτικών μελών της Δ.Σ.Ο.- παρέχει διαχρονικά στα 30 αυτά χρόνια στον διακοινοβουλευτικό θεσμό μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής της Ρουμανίας συνεχάρη τα μέλη της Δ.Σ.Ο. για τη δράση του θεσμού που εκπροσωπεί και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος της Αγίας Σοφίας, μέσω και της έκδοσης του συγκεκριμένου Τόμου. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρουμανία αν και είναι μια κατά πλειοψηφία ορθόδοξη χώρα, σέβεται όλες τις μειονότητες και τις αναγνωρισμένες θρησκείες. Ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου το καλοκαίρι στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Δ.Σ.Ο.

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας

Κατά την παραμονή του στη ρουμανική πρωτεύουσα ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. αποδεχόμενος πρόσκληση της πρέσβεως της Ελλάδος στο Βουκουρέστι κας Σοφίας Γραμματά απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση των Εκδόσεων «ΟΜΟΝΟΙΑ». Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. είχε συνάντηση με την ηγεσία και τα μέλη του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Χριστόδουλο Σεφέρη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Αλφιέρη και τα μέλη για την επιτυχή δράση του Επιμελητηρίου.

Τέλος, επισκέφθηκαν τον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί ένα από τα 14 σημαντικότερα μνημεία του Βουκουρεστίου. Ο ναός που συνδυάζει αρχαιοελληνικά και βυζαντινά στοιχεία ανεγέρθηκε το 1899 και ανακαινίσθηκε το 1999.

Η Επίσκεψη στο Ηρωικό Δραγατσάνι

Στην διάρκεια της παραμονής τους στη Ρουμανία, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. επισκέφθηκαν το Δραγατσάνι για να παραστούν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών της μάχης του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821. Η εν λόγω τελετή διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας», επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας της Δ.Σ.Ο. στο Βουκουρέστι.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. τόνισε ότι «Εδώ στο μαρτυρικό Δραγατσάνι, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μνημείο για τους νέους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, τον Ιούνιο του 1821. Προσκυνούμε τον τόπο που πότισαν με το αίμα τους οι ιερολοχίτες, που ενάντια σε κάθε λογική πίστεψαν ότι θα συντρίψουν μια αυτοκρατορία. Η θυσία τους παραμένει εσαεί πρότυπο φιλοπατρίας, αυταπάρνησης και αγάπης προς την ελευθερία … Θέλω να ευχαριστήσω το Ρουμανικό Κοινοβούλιο και τον Δήμαρχο Δραγατσανίου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, και να συγχαρώ την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας που με το έργο της γίνεται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του ρουμανικού λαού».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., βουλευτής κ. Ionut Vulpescu, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής και πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ο Δήμαρχος Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu, ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Adrian Zaoulet και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ Κώστας Μυγδάλης.

Η τελετή περατώθηκε με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Δ.Σ.Ο., του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και του Δήμου Δραγατσανίου, και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Ρουμανίας. Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή που διεξήχθη η μάχη, και όπου η «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας» έχει οικοδομήσει Ιερό ναό.

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button