ΜΟΣΧΑ, 19-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. στη Μόσχα. Η συνεδρίαση της Γραμματείας έλαβε χώρα στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Sergei Popov, του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. κ. Στυλιανού-Άγγελου Παπαθεμελή και μελών της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κύπρο, Λευκορωσία, Ουγκάντα, Ουκρανία, και Ρωσική Ομοσπονδία.
mosxa_pics_personal-026M
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

Α. Απολογισμός της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. Εισηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. βουλευτή κ. Στυλιανό-Άγγελο Παπαθεμελή και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. βουλευτή κ. Sergei Popov.

Β. Προγραμματισμός μελλοντικών δραστηριοτήτων της Διεθνούς Γραμματείας και των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. Εισήγηση από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο βουλευτή κ. Στυλιανό-Άγγελο Παπαθεμελή:

  1. Δραστηριότητες στην Αφρική.
  2. Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο στην Ιορδανία.
  3. Διεύρυνση της Δ.Σ.Ο. στην Λατινική Αμερική.
  4. Συνάντηση Υπουργών Πολιτισμού των κρατών – μελών της Δ.Σ.Ο.
  5. Διεξαγωγή της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
  6. Διεθνές συνέδριο Βιοηθικής.

Οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας ξεκίνησαν με τον απολογισμό του Γενικού Γραμματέα αναφορικά με την πραγματοποίηση της 13ης Γενικής Συνέλευσης στη Βενετία. Σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης στην Αφρική, αποφασίσθηκε να μεταβεί ομάδα εργασίας της Δ.Σ.Ο. στο Γιοχάνεσμπουργκ, προκειμένου να συναντηθεί με τους 6 Ορθοδόξους βουλευτές της Αφρικανικής Ηπείρου, τον Απρίλιο του 2007. Επίσης, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Ορθόδοξους βουλευτές Αραβικής καταγωγής στο Αμμάν της Ιορδανίας, τον Μάρτιο 2007. Στη συνέχεια της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο που θα πραγματοποιηθεί εκεί, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα «Η παρουσία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η συμβολή τους για ειρήνευση στην περιοχή». Οι βουλευτές υπογράμμισαν τη σημασία της διεύρυνσης της Δ.Σ.Ο. στην Λατινική Αμερική. Η συνάντηση των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Δ.Σ.Ο, θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, Ελλάδα τον Μάιο του 2007. Επίσης, η14η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Ιουνίου 2007 στην πόλη Αστανά του Καζακστάν. Τέλος, αποφασίσθηκε να αναβληθεί το διεθνές συνέδριο βιοηθικής για το Φθινόπωρο του 2007.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Boris Gryzlov, τον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αlexandr Sokolov, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Grigoriy Karasin. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε η συμμετοχή της Δ.Σ.Ο. στον διαθρησκειακό διάλογο και την κοινοβουλευτική διπλωματία.

Κατά την παραμονή των μελών της Δ.Σ.Ο. στη Μόσχα και σε συνεργασία με την Ρωσική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Ορθοδοξία και Ανθρώπινα δικαιώματα». Επί του θέματος μίλησαν όλα τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, οι Πρόεδροι των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., παρευρέθησαν και έλαβαν τον λόγο Ρώσοι ακαδημαϊκοί, καθηγητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσωφ και την Ακαδημία.

Μετά το πέρας της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου: «ΕΘΝΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ».

Related Articles

Back to top button