Κουάλα Λουμπούρ, 28 Αυγούστου 2025. Συμμετοχή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην δεύτερη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Θρησκευτικών Ηγετών
Στις 28 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, κ. Ioan Vulpescu, μετέβη στην Κουάλα Λουμπούρ για την συμμετοχή του στην δεύτερη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Θρησκευτικών Ηγετών, που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL). Σημειώνεται ότι η ΔΣΟ ήταν η μοναδική πολιτική οργάνωση του Χριστιανικού Κόσμου και ο κ. Vulpescu ο μοναδικός κοινοβουλευτικός που προσκλήθηκε να συμμετέχει ενεργά στην εν λόγω εκδήλωση.
Η Σύνοδος Κορυφής είχε ως κεντρικό θέμα τον «ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην επίλυση συγκρούσεων» και συγκέντρωσε περισσότερους από 400 ανώτατους θρησκευτικούς ηγέτες από όλη την Οικουμένη, ενώ την έναρξη κήρυξαν ο Γενικός Γραμματέας της MWL, Σεΐχης Mohammed Al Issa, και ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Anwar Ibrahim.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχε σε panel με θέμα «ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών στην καταπολέμηση της βίας και των συγκρούσεων». Κατά την τοποθέτηση του, ο κ. Vulpescu αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των κοινοβουλευτικών και των θρησκευτικών ηγετών για την υπερκέραση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Ως άξονα για την οικοδόμηση μιας γόνιμης σχέσης κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών υπέδειξε τις Διακηρύξεις που υιοθέτησε η Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση (IPU) κατά τις διαδοχικές Κοινοβουλευτικές Διασκέψεις για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, που διοργάνωσε στο Μαρακές (2023) και στην Ρώμη (2025). Τέλος, επεσήμανε την βούληση της ΔΣΟ να συνδράμει στην εξεύρεση των προϋποθέσεων για την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων και φορέων.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της MWL, Σεΐχη Mohammed Al Issa, τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Anwar Ibrahim, και τον Υπουργό Θρησκευτικών Υποθέσεων της Μαλαισίας, Mohd Na’im bin Haji Mokhtar, τους οποίους ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΔΣΟ στο πεδίο της προαγωγής του διαθρησκειακού διαλόγου.
Κατά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, υιοθετήθηκε Τελική Δήλωση με τα συμπεράσματα των εισηγήσεων.