Γενεύη. 24 – 27 Μαρτίου 2024. Δελτίο Τύπου. Συμμετοχή στην 148η Συνέλευση της IPU

Geneva. 24 – 27 May 2024. Participation in the 148th IPU Assembly

Από τις 24 ως τις 27 Μαρτίου 2024, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) συμμετείχε στην 148η Συνέλευση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Γενεύης, με θέμα «Κοινοβουλευτική Διπλωματία: Οικοδομώντας γέφυρες για την ειρήνη και την κατανόηση». Η ΔΣΟ εκπροσωπήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη, κ. Ευάγγελο Παρρά.

Geneva. 24 – 27 May 2024. Participation in the 148th IPU Assembly

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΣΟ -η οποία διαθέτει καθεστώς παρατηρητή στην IPU- για πρώτη φορά συμμετείχε ενεργά στο Ειδικό Τμήμα Λογοδοσίας της Γενικής Συζήτησης της φετινής Συνέλευσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της Συνέλευσης, στο οποίο τα Κοινοβούλια μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη της IPU λαμβάνουν το λόγο για να αναφερθούν σε δραστηριότητες που λαμβάνουν για την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων της IPU. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της ΔΣΟ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας διεθνής κοινοβουλευτικός θεσμός με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία.

Στην παρέμβαση του, ο εκπρόσωπος της ΔΣΟ μετέφερε προς το Προεδρείο της IPU τους χαιρετισμούς του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ, δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Στη συνέχεια, περιέγραψε τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για την προώθηση και την προβολή του Ανακοινωθέντος του Μαρακές, που υιοθέτησε η IPU στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για το Διαθρησκειακό Διάλογο, στις 15 Ιουνίου 2023. Για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το σχετικό απόσπασμα της παρουσίασης της ΔΣΟ, μπορεί να μεταβεί στο επίσημο κανάλι της IPU στο youtube μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=BJv0FHXGlu4 (3:00:36 – 3:03:13).

Επιπλέον, η ΔΣΟ εκπροσωπήθηκε στην ειδική θεματική συνεδρία της IPU με θέμα «Οικοδομώντας γέφυρες μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου για πιο ειρηνικές και συμπεριληπτικές κοινωνίες». Στο θεματικό panel συμμετείχαν ο Πρέσβυς Mokhtar Omar, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της IPU, ο κ. Michael Wiener, εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπάτου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η κα Nazila Ghanea, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστης, ο κ. Pier Ferdinando Casini, μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, ο κ. Mastourah Al Shammari, εκπρόσωπος του Αραβικού Κοινοβουλίου και η εμπειρογνώμονας της IPU για ζητήματα διαθρησκειακού διαλόγου, δρ. Sarah Markiewicz.

Geneva. 24 – 27 May 2024. Participation in the 148th IPU Assembly

Στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο εκπρόσωπος της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της IPU κ. Martin Chungong, καθώς και την Διευθύντρια για τα Κοινοβούλια Μέλη και τις Εξωτερικές Σχέσεις της IPU, κα Anda Filip και να τους ενημερώσει για τις προσεχείς πρωτοβουλίες της ΔΣΟ στο πλαίσιο των 30+1 χρόνων δράσης της.

Geneva. 24 – 27 May 2024. Participation in the 148th IPU Assembly

Related Articles

Back to top button