Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. στο Άγιον Όρος, 25-27 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. στο Άγιον Όρος, 25-27 Νοεμβρίου 2022.
Αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος στις 25-27 Νοεμβρίου 2022. Στην αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας, κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Δ.Σ.Ο. κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Talevski και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου επισκέφτηκε τις Καρυές, την πρωτεύουσα της Μοναχικής Πολιτείας του Αγίου Όρους, όπου ξεναγήθηκε στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ οι βουλευτές προσκύνησαν την θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν».

Στη συνέχεια ακολουθούσε το παραδοσιακό κέρασμα στην Ιερά Κοινότητα και θερμή υποδοχή και προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, Γέροντα π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη. Η Ιερά Επιστασία αποτελείται από τους Επιστάτες: Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος π. Θεόφιλος, Μονή Φιλοθέου, Γέρων π. Νικηφόρος, Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος π. Ιερώνυμος.

Στην αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανέφερε «Με ιδιαίτερη χαρά, θα έλεγα και με συγκίνηση και με δέος, προσερχόμαστε τα μέλη της Δ.Σ.Ο. στο περιβόλι της Παναγίας, σε αυτόν το μοναδικό τόπο, που εδώ και πάνω από 1000 χρόνια υπάρχει η ορθόδοξη μαρτυρία (…) Το Άγιο Όρος έχει μια ιδιαίτερη, συμβολική αξία, καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία Οικουμενικής Ενότητας, καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε Μονές, άλλοι σε Σκήτες, άλλοι σε Κελιά. Ως ταπεινοί προσκυνητές ερχόμαστε κι εμείς, εκζητούντες κι εμείς από την προστάτιδα του Αγίου Όρους, την Κυρία Θεοτόκο, την μεσιτεία της για να υπάρξει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και κυρίως ειρήνευση στην γηραιά ήπειρο, εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται, δυστυχώς, ανάμεσα σε δύο ορθόδοξους λαούς, σε δύο χώρες που είναι και μέλη της Δ.Σ.Ο., τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι «το Άγιο Όρος στην υπερχιλιετή διαδρομή του, με την Ορθοδοξία της οποίας είναι σημείο αναφοράς, συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Βαλκάνιων Ορθοδόξων, κατά τους πολλούς αιώνες της μακράς οθωμανικής δουλείας. Γι’ αυτό, με αφορμή πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία και θα εκδώσουμε έναν αφιερωματικό τόμο για το Άγιο Όρος και την ακτινοβολία του κατά τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού μέχρι την απελευθέρωσή του το 1912. Το Άγιο Όρος, είναι στην ελληνική επικράτεια και υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αλλά, δεν λησμονούμε, όμως, ότι είναι αυτοδιοίκητο, το οποίο το σεβόμαστε και ως ελληνική πολιτεία, και το σέβεται βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στις Καρυές, ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές της Δ.Σ.Ο. επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου τους υποδέχτηκε ο αντιπρόσωπός τους στην Ιερά Επιστασία, π. Γαβριήλ. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Πρόδρομο και προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής. Ακολούθως, μετέβησαν στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί, όπου τους υποδέχθηκε στο συνοδικό ο δικαίος π. Αθανάσιος. Τέλος, η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών έγινε δεκτή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Νικόδημο και ενημερώθηκε για την ιστορία της μονής.

photocamera30        Συλλογή Φωτογραφιών    

Related Articles

Back to top button