Budva (Μαυροβούνιο), 8 Μαΐου 2026. Συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΣΟ στην 20η επετειακή Ολομέλεια της PAM
Κατόπιν πρόσκλησης, το μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κ. Dragan Bojović, εκπροσώπησε την ΔΣΟ στην 20η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) και την 1η Σύνοδο Προέδρων Κοινοβουλίων των μελών και εταίρων της PAM, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Budva του Μαυροβουνίου.
Ο εκπρόσωπος της ΔΣΟ απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου, και του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ioan Vulpescu. Στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, Στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «παρακολουθούμε με αγωνία το παρατεταμένο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και τον πολεμικό πυρετό στην Μέση Ανατολή, με τις ανθρωπιστικές, ενεργειακές και οικονομικές παρενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια κοινότητα, και ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου. […] είναι αδήριτη η ανάγκη της ενίσχυσης των διεθνών θεσμών που καλλιεργούν τον ειλικρινή διάλογο και τη διπλωματία που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.
Ένας τέτοιος θεσμός είναι αναμφισβήτητα και η PAM, η οποία αποτελεί ένα αυθεντικό εργαστήρι όπου σε καθημερινή βάση σμιλεύονται σχέσεις εμπιστοσύνης και μάλιστα στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου. Γιατί αποδεδειγμένα, από το 2005 μέχρι σήμερα, η PAM έχει αποτελέσει έναν αξιόπιστο παράγοντα, που αξιοποιεί τον διάλογο και τη διπλωματία ως μέσα για την επίλυση διαφορών και προαγωγής της ευημερίας των λαών της Μεσογείου.
Επιπλέον, η PAM έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα σχέσεων συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και διακοινοβουλευτικές οργανώσεις της περιοχής για την προαγωγή του κοινού συμφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το Μνημόνιο Κατανόησης που συνυπέγραψε η PAM με τη ΔΣΟ το 2019, με το οποίο θεμελιώνεται η συνεργασία των δυο θεσμών για την προαγωγή του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου».





