ΑΘΗΝΑ, 9-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Κοινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) (9/10.10.2012), στην οποία συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Πολωνία, την Αίγυπτο, το Καζακστάν και τον Καναδά. Στις εργασίες έλαβε μέρος  ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Sergei Popov  και προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Αναστάσιος Νεράντζης.

 

Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. από τον Γενικό Γραμματέα κ. Αναστάσιο Νεράντζη καθώς και ο απολογισμός της  19ης Γενική Συνέλευσης στην Πράγα , 26 – 29 Ιουνίου 2012.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της  Δ.Σ.Ο. κ. Αναστάσιος Νεράντζης ενημέρωσε τα μέλη της Δ.Σ.Ο. για την διοργάνωση ημερίδας της Δ.Σ.Ο. στη  Βοστώνη (15 – 18 Νοεμβρίου) με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», όπου θα λάβουν μέρος όλες οι ορθόδοξες θεολογικές σχολές των ΗΠΑ, εκπρόσωποι Εκκλησιών και Θρησκειών, κοινοβουλευτικοί πρόεδροι κοινοτήτων κ.α. Επίσης, για τη συνάντηση με εκπροσώπους του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον (18 – 20 Νοεμβρίου) και την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων ενδιαφέροντος. Στην επίσκεψη στην Οτάβα (20 – 22 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου του Καναδά  όπου θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων ενδιαφέροντος.

 

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι η επόμενη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, το Μάρτιο του 2013.

 

Ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. κ. Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε τους κκ. βουλευτές για την συνάντηση που είχε με τον Monsigniore Crotty, διευθυντή του γραφείου  του Monsigniore  Balestrero υπεύθυνου  Εξωτερικών  του κράτους του Βατικανού, με τον οποίο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα προβλήματα της παρουσίας των Χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, για ζητήματα συνεργασίας στην Αφρική  και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, Βατικανό, 17 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. καθ. κ. Valery Alexeev ενημέρωσε τους κκ. βουλευτές για την άτυπη συνάντηση των συμβούλων της Δ.Σ.Ο. με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού των Κρατών Μελών της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.) Καθ. Δρ. Mahmut Erol Kilic κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Cemal Uşak, Αντιπρόεδρου της Ένωσης Λογοτεχνών και Δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, 24 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Συζητήθηκε εκτενώς το πρόγραμμα νέων δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς συνεργασίες της Δ.Σ.Ο. καθώς και το θέμα της έγκρισης καταστατικού του Ιδρύματος με τίτλο «Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό και την Θρησκευτική Ανεκτικότητα στην Αφρική» και την απόφαση διορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Για την κατάσταση των  Χριστιανών στη Μέση Ανατολή υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Emad Gad, Μέλος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου.

 

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιεχόμενο και το εύρος των εκδηλώσεων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από τη λειτουργία της Δ.Σ.Ο. το 2013 και τη πανηγυρική 20η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 26 Ιουνίου -1 Ιουλίου 2013.

Related Articles

Back to top button