ΑΘΗΝΑ 28 ΜΑΪΟΥ 2015. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ

Ο πολιτισμένος κόσμος με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθεί τα γεγονότα στην Παλμύρα.
Σφαγές αθώων πολιτών, εξανδραποδισμός γερόντων και παιδιών, λεηλασία πόλεων συνθέτουν το σκηνικό πολέμου, καταστροφής, δυστυχίας, ενώ ταυτόχρονα η συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών τόπων της Μέσης Ανατολής στο όνομα της θρησκείας, αποτελεί μείζονα απώλεια, η οποία θα επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες στο διηνεκές.
Και ενώ σήμερα απειλείται με καταστροφή η αρχαία πόλη της Παλμύρας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που στάθηκε το σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών, με την τέχνη και την αρχιτεκτονική μίξη ελληνικών, ρωμαϊκών και περσικών επιρροών, με απογοήτευση παρακολουθούμε τη διεθνή κοινότητα να αδυνατεί ή να αρνείται να επέμβει προκειμένου να σταματήσει τη διαφαινόμενη τραγωδία.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.):

● Ενώνει τη φωνή της με κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη και απευθύνει διεθνή έκκληση προς κάθε φορέα έκφρασης κοινωνικών συμφερόντων να ζητήσει την άμεση παύση των πολιτιστικών εγκλημάτων και των διώξεων στη Συρία και το Ιράκ. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, επιτέλους, οι οργανισμοί για τη διαχείριση του κινδύνου των καταστροφών και να αναλάβουν την ευθύνη για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο για την εγγενή αξία της όσο και λόγω του ρόλου της στη διατήρηση της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων.
● Ζητά να σταματήσει η μετανάστευση και προσφυγιά μεγάλων τμημάτων του λαού της περιοχής που εξαναγκάζονται και εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες
● Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς κάθε πολίτη ανεξαρτήτου πίστης, Χριστιανό ή Μουσουλμάνο που διώκεται, φυλακίζεται, εξορίζεται και οδηγείται στην απόγνωση.

Ανακοίνωση – δήλωση για τον κίνδυνο καταστροφής της αρχαίας πόλης της Παλμύρας σε μορφή PDF pdf30

Related Articles

Back to top button