Αθήνα. 1 Μαρτίου 2024. Συνάντηση με τον Πρέσβυ της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Athens. 1st March 2024. Meeting with the Ambassador of Palestine to Greece.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Dorkhom, στην έδρα της Δ.Σ.Ο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο επικεφαλής του διακοινοβουλευτικού θεσμού υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά και την καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές, που απειλούν τον πληθυσμό με λιμοκτονία και εξάπλωση ασθενειών. Απευθύνουμε έκκληση να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Ευελπιστούμε, να πάψουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία. Η λύση δεν είναι ούτε η τρομοκρατία ούτε ο πόλεμος. Υποστηρίζουμε παγίως τη λύση των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και την ειρηνική συνύπαρξη Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ευλόγως μας διακατέχει και αγωνία για την, έτσι κι αλλιώς επισφαλή, χριστιανική παρουσία στην περιοχή. Επ’ ουδενί επιθυμούμε οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά μας μνημεία στους Αγίους Τόπους να καταντήσουν μουσεία. Γι’ αυτό είμαστε πάντοτε δίπλα στο πρεσβυγενές Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που στηρίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες το ποίμνιό του».

Ο κ. Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τον επικεφαλής του διεθνούς θεσμού για την υποδοχή, παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προσλάβει ο πόλεμος στη Γάζα με χιλιάδες θύματα, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά του άμαχου πληθυσμού. Όπως ενημέρωσε πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες και Μονές στα Ιεροσόλυμα, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Μάλιστα, στις 20 Οκτωβρίου 2023 βομβαρδίστηκε ο Ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης πρότεινε στον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. τη συγκρότηση αποστολής για την διαπίστωση των γεγονότων (fact-finding mission), η οποία θα επισκεφθεί για ενημέρωση το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και Μονές στη Βηθλεέμ και σε άλλα μέρη της Παλαιστίνης.

Ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., δρ Κώστας Μυγδάλης, επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής της Παλαιστίνης στους κόλπους της Δ.Σ.Ο., η οποία αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στον διακοινοβουλευτικό θεσμό.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας, αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Παλαιστίνης για την ενημέρωση, του ενεχείρισε αριθμημένο ανάτυπο χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η Δ.Σ.Ο. για την επετειακή 30η Γενική της Συνέλευση.

Athens. 1st March 2024. Meeting with the Ambassador of Palestine to Greece.

Related Articles

Back to top button