Αθήνα. 8 Απριλίου 2024. Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. με Μολδαβούς Βουλευτές

Athens. 8 April 2024. Meeting between the IAO Secretary General and Moldovan MPs

Την Τρίτη, 8 Απριλίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένταξης, κ. Ina Coseru, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. Larisa Novac και τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. Andrei Popov. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ο επικεφαλής του διακοινοβουλευτικού θεσμού εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή ν’ αποτελέσει αφετηρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Δ.Σ.Ο. και Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης. Αναφερόμενος στους στόχους της Δ.Σ.Ο., που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων, η προαγωγή των χριστιανικών αξιών στην ΕΕ, καθώς και ο διαθρησκευτικός και διαπολιτισμικός διάλογος για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, είναι περισσότερο από πότε επίκαιροι σήμερα. Τάχθηκε επίσης, υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παρουσίας των Ορθοδόξων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση προς το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» (15-17 Μαΐου 2024), αλλά και για να ορισθεί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές καλοκαίρι.

Η κ. Larisa Novac αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η Μολδαβία είναι στα σύνορα ενός πολέμου που δεν τον βλέπουν στην τηλεόραση, αλλά ακούν καθημερινά τους βομβαρδισμούς, καθώς από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κισινάου, μέχρι την Οδησσό η απόσταση είναι μόνο 80 χλμ., και γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η διαβίωση στην περιοχή η οποία βάλλεται καθημερινά. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Εκκλησία στη Μολδαβία δεν έχει πάρει, ακόμη, θέση εναντίον του πολέμου της Ρωσίας. Όπως είπε, η χώρα έχει δύο μητροπόλεις -εκ των οποίων η μητρόπολη της Μολδαβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας και η μητρόπολη της Βεσσαραβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Η Εκκλησία, ενίοτε προωθεί αρνητικά μηνύματα, ενώ θα πρέπει να ενώνει τους Ορθοδόξους και να προάγει αξίες, όπως η ταπεινότητα και η αλληλεγγύη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε ότι η Δ.Σ.Ο. καταδίκασε εξ αρχής τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην Οργάνωση, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν ιδρυτικά της μέλη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η θρησκεία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εργαλειοποιείται πολιτικά. Επιπλέον, επανέλαβε τη βούληση ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Κισινάου, ενδεχομένως και μέσω διοργάνωσης συνεδρίου ή συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Μολδαβία, προωθώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ένα μήνυμα στήριξης σε μία χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Athens. 8 April 2024. Meeting between the IAO Secretary General and Moldovan MPs

Related Articles

Back to top button