30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008. ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ SJR 17 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Α. 1. Στις 30 Αυγούστου 2008 εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή της Καλιφόρνια το εν θέματι ψήφισμα που είχε προηγουμένως υιοθετηθεί με το ίδιο τρόπο και από την Πολιτειακή Γερουσία, ενώ στη συνέχεια η αρμόδια υπουργός Πολιτείας- κα Bowen το μετέτρεψε στον Πολιτειακό Νόμο # 142/2008. Σημειωτέον ότι περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή του Κυβερνήτη (ομόφωνη έγκριση και από τα δυο νομοθετικά σώματα).
2. Το ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να εφαρμόσει και να εξασφαλίσει τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, να παύσει τις διακρίσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να αναγνωρίσει τη νομική του προσωπικότητα αλλά και την οικουμενικότητα και το δικαίωμα του Πατριαρχείου. Αναγγέλλει, τέλος, τη μελλοντική αποστολή στην Τουρκία αντιπροσωπείας Αμερικανών-ελληνικής καταγωγής-Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς επισήμους και του Πρέσβυ των ΗΠΑ στη χώρα αυτή με θέμα την αντιμετώπιση του Πατριαρχείου από την Τουρκική κυβέρνηση.
Αντίγραφα του ψηφίσματος θα σταλούν στον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Τουρκία, τον Πρέσβυ της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου που προέρχονται από την Καλιφόρνια.
3. α) Το ψήφισμα είχε κατατεθεί τον παρελθόντα Σεπτέμβριο (2007) στην Πολιτειακή Γερουσία από την ομογενή Γερουσιαστή κα Elaine Alquist-Κοντομηνά και είχε εγκριθεί από το σώμα αυτό, που αποτελείται από 43 Γερουσιαστές, στις 28 Φεβρουάριου ε.ε. με 36 ψήφους υπέρ έναντι 0 κατά.
β) Συνάντησε ορισμένες δυσκολίες για την έγκριση του από την Πολιτειακή Βουλή, που αποτελείται από 80 βουλευτές, όταν μέλη της δωδεκαμελούς Επιτροπής Κανονισμών, στην οποία παραπέμπονται τα υπό έγκριση ψηφίσματα για τη διατύπωση γνώμης, εξέφρασαν γενικότερες επιφυλάξεις ως προς την υιοθέτηση ψηφισμάτων που άπτονται θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Η αποτελεσματική κινητοποίηση, όμως, τόσο της εισηγήτριας όσο και άλλων διακεκριμένων ομογενών συνετέλεσε στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας (72 ψήφοι υπέρ έναντι 0 κατά).
γ) Σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου της κ.Alquist Κοντομηνά, παρόμοια ψηφίσματα έχουν κατά καιρούς εγκριθεί απο τις εξής 15 επιπλέον Πολιτείες: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Τζώρτζια, Ιλλινόις, Κεντάκυ, Λουιζιάνα, Μασσαχουσέτη, Μισσισσυτή, Νιου Τζέρσυ, Οκλαχόμα, Πενσυλβάνια, Ρόντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα, Τεννεσσή και Δυτ. Βιρτζίνια, ενώ η έγκρισή τους εκκρεμεί σε 5ακόμη: Μαίρυλαντ, Μιννεσότα. Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν και Βιρτζίνια.
Β. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος αυτού, αποκτά όλως ιδιαίτερη βαρύτητα διότι αποτελεί πλέον ομόφωνη έκκληση των εκπροσωπών της πολυανθρωπότερης Πολιτείας των ΗΠΑ με τα 37 εκατομμύρια κάτοικους για την αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των κοινοτήτων και των ομογενών μας στην Τουρκία.

Related Articles

Back to top button