Η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 στον αίθριο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας της περιοχής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη της Δ.Σ.Ο. βουλευτής της Βόρειας Μακεδονίας κα Άννα Λασκόσκα και ο βουλευτής της Ρουμανίας κ. Ιοάν Βουλπέσκου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, εκ μέρους του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, οι οποίοι εξήραν το έργο που επιτελεί η Δ.Σ.Ο. τα τελευταία χρόνια.
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αν ήταν σε μια μόνον πόλη που θα έπρεπε να παρουσιάσουμε τον τόμο για τις Αγίες Σοφίες, και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώην Βασιλεύουσα, τότε αυτή αυτοδικαίως θα ήταν η Θεσσαλονίκη, η αιώνια συμβασιλεύουσα. (…) Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεσμός, που έχω την τιμή να ηγούμαι, και συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους από 25 κοινοβούλια, ιδρύθηκε εδώ πλησίον, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Όταν λίγο μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων κάποιοι διορατικοί πολιτικοί, όπως ο συμπολίτης σας Στέλιος Παπαθεμελής, είδαν την ανάγκη συντονισμού των Ορθοδόξων. Είδαν την επιταγή των καιρών, να αρθρώσουμε έναν δικό μας λόγο, με τις δικές μας αξίες, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Και αυτό το προσπαθήσαμε και αυτό το επιχειρούμε και σήμερα, σε έναν περιβάλλον, δυστυχώς, αντίξοο. Διότι, μετά τις αναταράξεις μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών, προέκυψε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής. Εμείς, ωστόσο, ως εκπρόσωποι κοινοβουλίων συνεχίζουμε το έργο μας, πάντοτε με γνώμονα την υπηρέτηση της ειρήνης, της καταλλαγής και της ενότητας. Και, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή της έκρηξης του πολέμου, και από αυτό το βήμα καλούμε σε κατάπαυση του πυρός και σε προσέλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο».
Επιπλέον, για τον Τόμο μίλησαν η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, δρ Στέλλα Βασιλειάδου, με θέμα «Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης», και ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με θέμα «Αγία Σοφία Τραπεζούντος: Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του Ναού».
Στο τέλος της εκδήλωσης που συντόνισε ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ Κώστας Μυγδάλης, η ζωγράφος κα Τάσσα Μπιτσάνη-Πέτρου προσέφερε στη Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. πίνακα ζωγραφικής αφιερωμένο στον Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και σε έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφικό υλικό, που προέκυψε από το Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας, που διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο. το περασμένο έτος με θέμα: «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.