Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν στο κοινό η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Λογοτεχνίας, κ. Arianna Punzi, ο Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας Ανθρωπολογίας, Θρησκειών, Τέχνων και Θεάματος, καθηγητής κ. Gaetano Lettieri, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza, κ. Χρήστος Μπιντούνης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του για τον Τόμο αρχικά εξέφρασε τη χαρά για την παρουσία «στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη, τη γενέτειρα του ρωμαϊκού πολιτισμού και δικαίου, που μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία και την χριστιανική παράδοση συνέθεσαν τα θεμέλια του μωσαϊκού της σύγχρονης Ευρώπης. Χαιρόμαστε, γιατί μας δίνετε την δυνατότητα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης La Sapienza (η Σοφία), να σας παρουσιάσουμε ένα έργο που αφορά La Sapienza del Dio, την Σοφία του Θεού. Άλλωστε, σπεύδω να υποθέσω ότι ο Πάπας Βονιφάτιος το 1303 στην Σοφία του κόσμου, ως προϊόν της Σοφίας του Θεού θέλησε να αναφέρεται το δημιούργημα του, το πανεπιστήμιό σας».

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Ακολούθως, επισήμανε ότι «είναι αλήθεια ότι η παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Ιταλική χερσόνησο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης της πραγματοποίησης της 24ης Γενικής Συνέλευσής μας εδώ, στην Ρώμη, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Ιταλικού κοινοβουλίου, το 2016. Αυτό οφείλεται σε γενικές γραμμές στις άοκνες προσπάθειές μας να εδραιώσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και τακτική επαφή με φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό να αναδείξουμε τις κοινές αρχές και αξίες του χριστιανικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης, χρήσιμες έννοιες για το Μέλλον την Ευρώπης και του κόσμου».

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια εμμονική οπισθοδρομική παράκρουση, όταν έξι ιστορικοί ναοί της του Θεού Σοφίας μέσα στο τουρκικό κράτος μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη, όπως και ένας ακόμη ναός στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Απέναντι στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, εμείς προκρίνουμε τον επιστημονικό λόγο και την τεκμηρίωση: α) δείχνοντας στον σημερινό κόσμο τον δρόμο για συνεργασία και προκοπή, β) προβάλλοντας δίκτυα ειρήνης, μακριά από πολεμικές κραυγές του παρελθόντος και γ) αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημα για σεβασμό ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων συνολικά του Χριστιανικού Κόσμου και της ανθρωπότητας».

Επιπλέον, εξαιρετικές εισηγήσεις ανέπτυξαν οι καθηγητές κ. Antonio Lacobini με θέμα «Η Αγία Σοφία του Ιουστινιανού. Ένα θαυμαστό αιώνιο μνημείο», και κ. Alessandro Taddei με θέμα «Η Αγία Σοφία πριν από τον Ιουστινιανό. Η προϊστορία της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης».

Παρόντα ήταν επίσης τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Ιταλία: οι Έλληνες βουλευτές κ.κ. Σταύρος Κελέτσης, ταμίας της ΔΣΟ, Θανάσης Δαβάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας κ. Radomir Tcholakov, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Ιορδανίας κ. Derar Aldawood, ο π. βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου κ. Genc Pollo, οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko, και ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με τους Ρωμαιοκαθολικούς θεσμούς κ. Vergilio Avato.

Κατά την παραμονή της στη Ρώμη, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Βιβλιοθήκη του Βατικανού, όπου την υποδέχθηκε ο Αρχειονόμος και Βιβλιοθηκάριος mon. Angelo Vincenzo Zani.

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχε η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στον δήμο της Γκρότα Φεράτα, όπου εξερχόμενη του δημαρχείου υποδέχθηκε τους βουλευτές η αντιδήμαρχος κα Rits Consoli στην λεγόμενη πλατεία “Οι κήποι της Πάτμου”. Η αντιδήμαρχος τους ενημέρωσε για τους στενούς δεσμούς της Γκρότα Φεράτα με τον ελληνισμό, τη σύνδεση της με το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό, αλλά και την αδελφοποίησή της με το νησί της Πάτμου.

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Τέλος, επισκέφτηκαν την ομότιμη βυζαντινόρυθμη Ιερά Μονή Κρυπτοφέρρης, όπου τους υποδέχτηκε ο ηγούμενος π. Φραγκίσκος και στη συνέχεια τους ξενάγησε στο καθολικό και τη βιβλιοθήκη της Μονής. Σημειώνεται ότι η Βυζαντινόρρυθμη Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης, που ονομάζεται, επίσης, Μοναστήρι του Οσίου Νείλου του Νέου, ιδρύθηκε το 1004, από μια ομάδα Ελλήνων μοναχών, προερχομένων από τη Νότια Ιταλία. Σήμερα, η Μόνη αυτή είναι η τελευταία που απέμεινε από τα πολυάριθμα βυζαντινά μοναστήρια του μεσαίωνα στην Κάτω Ιταλία και τη Ρώμη. Επίσης, μετέβησαν στην Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος, στην κρύπτη του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Ισαποστόλου Αγίου Κυρίλλου. Αζερμπαϊτζάν».

Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2023. Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

Related Articles

Back to top button