ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η πολύτεκνη οικογένεια και το μέλλον της ανθρωπότητας»,
Μόσχα, 9-12 Σεπτεμβρίου 2014
Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, οικογένειας και μητρότητας κας Elena Mizulina, βουλευτή της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Γενικός Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. βουλευτής κ. Αναστάσιο Νεράντζης και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης, μετέβησαν στη Μόσχα. Στην αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν ακόμη βουλευτές από την Εσθονία, Ιορδανία, Καζακστάν, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και τη Σερβία.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα σε αίθουσα της Κρατικής Δούμα, όπου ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Σεργκεί Ποπώφ χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα E.Mizulina, μετά τη χαιρετιστήρια ομιλία της, έδωσε το λόγο στον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. βουλευτή κ. Α.Νεράντζη για την εισηγητική ομιλία. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών και των συμβούλων της Δ.Σ.Ο. επί του θέματος συζήτησης της επιτροπής «Η νομοθεσία για την προστασία της οικογένειας και οικογενειακή πολιτική».
Παράλληλα, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. έλαβαν μέρος στο Φόρουμ με θέμα: «Η πολύτεκνη οικογένεια και το μέλλον της ανθρωπότητας», μετά από πρόσκληση από το Ίδρυμα «Ο Ανδρέας Πρωτόκλητος».
Στην ολομέλεια του Φόρουμ εκ μέρους της Δ.Σ.Ο. ομίλησε ο Γενικός της Γραμματέας κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε το εξής: «…Δεν πρέπει, εν πάσει περιπτώσει, να λησμονούμε, ότι, στην εποχή μας, οι παραδοσιακές και ανθεκτικές στον χρόνο, έννοιες του γάμου και της πατρότητας έχουν σχεδόν ανατραπεί, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες. Η τεκνοποιία δεν αποτελεί πλέον το κύριον, πολύ δε περισσότερο (τον μοναδικό) λόγο για σύναψη του γάμου. Η τυχόν επέκταση του γάμου μεταξύ ομοφύλων (σήμερα ισχύει μόνο σε ορισμένες χώρες), το σύμφωνο της ελευθέρας συμβιώσεων κλπ, θα ανατρέψουν αναπόφευκτα το τυχόν πρότυπο και θα το υποκαταστήσουν μ’ένα νέο τύπο οικογένειας και γενικώς σχέσης. Ισχύει πάντως απαρασάλευτα ο ορισμός του Μοδεστίνου, ο οποίος ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ. περιγράφει τον γάμο, ως «ανδρός και γυναικός συνάφεια».
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε αίθουσες του Ιερού Ναού του Χριστού Σωτήρος.