Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) υπό τον Γενικό Γραμματέα δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο μετέβη στο Λονδίνο για την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο. κ. Ioan Vulpescu και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, το κοινό καλωσόρισε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και εφημέριος του Ναού της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου, π. Θεωνάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ο πρωτοσύγκελος π. Νήφων.
Ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. δρ. Κώστας Μυγδάλης ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά της θεσμικής δομής και λειτουργίας της Οργάνωσης, καθώς και το πεδίο δράσης της στο πλαίσιο των 30 ετών από τη σύσταση της.
Στη συνέχεια, η επιμελήτρια του Τόμου Καθηγήτρια Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ιωάννα Στουφή Πουλημένου περιέγραψε τους θεματικούς άξονες της περικαλλούς έκδοσης της Δ.Σ.Ο. Αναφέρθηκε και στους 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και εκτείνονται από τις Βρετανικές Νήσους ως τα βάθη της Κίνας.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου του Birmingham δρ. Leslie Brubaker δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση για έκτακτους λόγους, όμως η εισήγησή της με θέμα «Η Τέχνη και ο Συμβολισμός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» ανεγνώσθη από τον Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου του Royal Holloway, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Καθηγητή Χαράλαμπο Δενδρινό.
Ακολούθως, η Λέκτορας στην Ιστορία της Τέχνης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δρ. Αγγελική Σπανού ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Ιστορία και Κληρονομιά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Οργάνωσή μας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανική Νήσο» και ευχαρίστησε για την ολόθερμη υποδοχή. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Είναι ακόμη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε εδώ, αναλογιζόμενοι το πάντοτε συγκινητικό ενδιαφέρον του Βασιλέως Καρόλου -που αποτελεί και την Κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας- για την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, και ιδιαιτέρως για την Αθωνική Πολιτεία του Αγίου Όρους».
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Θεσμού σημείωσε ότι «στον περικαλλή αυτό Τόμο περιλαμβάνονται πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, αλλά και για τον καθολικό Ναό που έχει αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και βρίσκεται στο Γκάλστον της Σκωτίας. Οι εν λόγω Ναοί, μαζί με τους Ναούς που βρίσκονται στην Κύπρο, είναι και οι μόνες περιπτώσεις Ναών της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρη την Βρετανική Κοινοπολιτεία».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, υπάρχει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οποίου έχει διασπαστεί η ενότητα και η ακεραιότητα και βρίσκεται σε κατάσταση κατακερματισμού. Αναφέρομαι φυσικά στον Παρθενώνα και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών. Η ενότητα του μνημείου αποτελεί και την εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία του. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε εμπράκτως ο Πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο Δεκέμβριο με την ευγενική χειρονομία του να επιστρέψει στην Ελλάδα θραύσματα της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας»».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική αναφορά προς τον διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή του St. Antony’s College της Οξφόρδης δρ. Richard Clogg για την γενικότερη προσφορά του στις Επιστήμες και τα Γράμματα. Ο Καθηγητής Clogg ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. και περιέγραψε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συντήρηση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα τη δεκαετία του 1960, που δυστυχώς και αυτός, όπως και η Αγία Σοφία στη Νίκαια μετετράπη σε τζαμί.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τους Ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον Κόσμο και να παραλάβουν αντίγραφα του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες.