Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΣΗΜΕΡΑ

Η σύνθεση και ο τρόπος συγκρότησης της Διεθνούς Γραμματείας αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 2 της Ιδρυτικής Πράξης, όπως αυτό τροποποιήθηκε κατά την Γ.Σ. της Σόφιας τον Ιούνιο του 1996.
Η Διεθνής Γραμματεία της ΔΣΟ, όπως άλλωστε ορίζεται στην Ιδρυτική Πράξη της Συνέλευσης, άρθρο 5 παρ. 2 υποπ. β΄, έχει έδρα την Αθήνα.
Υποψηφιότητες για την θέση μελών της Διεθνoύς Γραμματείας κατατίθενται από τον επικεφαλής τής κάθε κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στις οποίες αναφέρονται και τα ονόματα των υποψηφίων, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κοινοβουλευτική αποστολή της χώρας τους που λαμβάνει μέρος στην Γ.Σ.
Σε περίπτωση που, κατά την διάρκεια της θητείας της Διεθνoύς Γραμματείας, μέλος της απολέσει την ιδιότητα του βουλευτή ή του γερουσιαστή, τότε ο Πρόεδρος του εθνικού του κοινοβουλίου ορίζει άλλον δι’ επιστολής του προς τον Γενικό Γραμματέα και εκείνος ασκεί τα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους της χώρας που αντικατέστησε.
Η Διεθνής Γραμματεία αποτελεί το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Γ.Σ. και συνιστά την προς τα έξω επίσημη έκφραση της ΔΣΟ, μεταξύ δε δύο Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο πολιτικών αποφάσεων που πάντοτε, βέβαια, πρέπει να συνάδουν με τις διακηρυγμένες ιδρυτικές και καταστατικές αρχές της Συνέλευσης.
Τα κύρια καθήκοντα της Διεθνoύς Γραμματείας είναι: Να εφαρμόζει και να εκτελεί τις αποφάσεις της Γ.Σ. Να σχεδιάζει, ν’ αποφασίζει και να προωθεί πρωτοβουλίες και δράσεις τέτοιες που θα εξυπηρετούν τις αρχές της Συνέλευσης, τις αποφάσεις των Γ.Σ. και θα καθιστούν γνωστούς τους σκοπούς της Συνέλευσης ανά τον κόσμο. Να σχεδιάζει την ημερήσια διάταξη, το χρονοδιάγραμμα και γενικά κάθε τι που αφορά την Γ.Σ. Να συντάσσει σχέδιο προϋπολογισμού του κάθε έτους και τον απολογισμό του περασμένου και διά του ταμείου να τους υποβάλει στην Γ.Σ. προς έγκρισή τους. Να συντάσσει σχέδιο του ετήσιου νέου προγραμματισμού της δράσης της και του απολογισμού δράσης του περασμένου έτους και διά του Γ. Γραμματέα να τον υποβάλει προς την Γ.Σ. για έγκριση. Να διαχειρίζεται τα οικονομικά της Συνέλευσης. Να μεριμνά για την είσπραξη των εθελοντικών συνεισφορών των χωρών μελών της Συνέλευσης και την αύξηση των πόρων της από οικονομικές ενισχύσεις που θα προέρχονται από διάφορες πηγές που, όμως, εν ουδεμιά περιπτώσει πρέπει να δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Συνέλευση και να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της. Να συντονίζει την δράση των επιτροπών, να ενημερώνει την Συνέλευση γι’ αυτήν και ν’ αναλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ίδρυση νέων επιτροπών. Να δημιουργεί ομάδες εργασίας από μέλη της Συνέλευσης ή και από εμπειρογνώμονες που θα διευκολύνουν το έργο της. Να παρακολουθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Γ.Σ. την δράση διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκών φορέων που ασχολούνται με παρόμοια με το δικό της αντικείμενο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεργάζεται μαζί τους και να προβάλει τις θέσεις της Συνέλευσης. Εκτός από τα κύρια αυτά καθήκοντά της έχει και όσα άλλα της αναθέτει με αποφάσεις της η Γ.Σ. ή αποφασίσει η ίδια εντός του πλαισίου των αποφάσεων της Γ.Σ.
Τη Διεθνή Γραμματεία σε συνεδρίαση συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατά το άρθρο 6 παρ. 2 υποπ. ε΄ της Ιδρυτικής Πράξης της Συνέλευσης καταλαμβάνει ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Διεθνή Γραμματεία. Κατά την ημέρα εκλογής από την Γ.Σ. της νέας Διεθνoύς Γραμματείας, ο επικεφαλής της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Γ.Σ. ανακοινώνει το όνομα του Έλληνα μόνιμου εκπροσώπου που είναι και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας της Συνέλευσης και του αναπληρωτού του που είναι, επίσης, μέλος της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην συγκεκριμένη Γ.Σ.

Related Articles

Back to top button