ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, 1-8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
Η Γραμματεία της Δ.Σ.Ο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αυστραλία τον Μάρτιο του 2003. Από τη Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. έλαβαν μέρος βουλευτές από την Ελλάδα, Ρωσία, Εσθονία, Λευκορωσία, Λιθουανία και την Πολωνία. Η Γραμματεία, η Δ.Σ.Ο. ολόκληρη, θεωρεί το γεγονός της επίσκεψης αυτής στην Αυστραλία ως ιδιαίτερης σημασίας μια και έδωσε την δυνατότητα στους Ορθόδοξους κατά το θρήσκευμα βουλευτάς των πολιτειακών κοινοβουλίων στην Μελβούρνη και στο Σίδνεϋ και του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στην Καμπέρα να γνωρίσουν τους στόχους και την δραστηριότητα της Δ.Σ.Ο. στην δεκαετή της πορεία. Επίσης, έδωσε την δυνατότητα στον ευρύτερα επιστημονικό κόσμο της ηπείρου αυτής να έρθει σε επαφή με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους των δραστηριοτήτων της. Δόθηκε ακόμη η δυνατότητα στις κοινότητες των Ορθοδόξων να γνωρίσουν την Δ.Σ.Ο. , να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και για την ευθύνη όλων των πολιτών του κόσμου που διαβιούν και αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους υπό την πολιτισμική επίδραση της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Αναμνηστική φωτογραφία της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο με μέλη του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας στην είσοδο του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Μελβούρνης
Τα μέλη της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, τον πρωθυπουργό της χώρας κ. John Howard, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Simon Creen, τους προέδρους των πολιτειακών κοινοβουλίων και του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις για την διεθνή πολιτική κατάσταση και να επισημάνουν την ανάγκη εξασφάλισης της ειρήνης και της διεθνούς έννομης τάξης.
Κατά την παραμονή των μελών της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στην Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Η πολιτιστική διάσταση της Ορθοδοξίας».
Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν με παρεμβάσεις οι:
1. Καθ. Α.Μ.Τάμης , Πανεπιστήμιο La Trobe.
Θέμα: Ενημέρωση για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία.
2. Δρ. Adrian Jones , Πανεπιστήμιο La Trobe .
Θέμα: Εκκλησία και πολιτεία: μία ιστορική άποψη.
3. Καθ. Mary Kalanzis , Πανεπιστήμιο RMIT.
Θέμα: Η Ορθοδοξία σε μία πολιτιστικά διαφορετική κοινωνία.
4. Καθ. Treavour Batrouny , Πανεπιστήμιο RMIT.
Θέμα: Ορθοδοξία και Αυστραλία
5. Δρ. Oleg A. Donskikh , Πανεπιστήμιο Monash.
Θέμα: Η Ορθοδοξία και τα προβλήματα της ψυχικής ελευθερίας.
6. Δρ. Rowen Ireland , Πανεπιστήμιο La Trobe.
Θέμα: Θρησκεία και Δημοκρατία σε μία πολύ-πολιτισμική κοινωνία.
7. Δρ. Jonathan Clarke , Πανεπιστήμιο Monash.
Θέμα: Η πολιτιστική διάσταση της Ορθοδοξίας σε σχέση με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.
8. K . Stathis Tsangalidis , Πανεπιστήμιο La Trobe .
Θέμα: Η σχέση ανάμεσα στην Ορθοδοξία, τον πολιτισμό και την πολιτική.
Οι κοινότητες των Ορθοδόξων της Αυστραλίας συνέβαλαν δημιουργικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής με την παραδειγματική φιλοξενία που παρείχαν στα μέλη της Γραμματείας.
Καθοριστική βέβαια για την επιτυχία της επίσκεψης αυτής ήταν η συμβολή του βουλευτή της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. James Samios που είχε την πολιτική ευθύνη της όλης οργάνωσης, καθώς και του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, από το οποίο ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Τάμης και ο συνεργάτης του κ. Σταύρος Πέτρου είχαν την οργανωτική ευθύνη.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την οργανωτική ένταξη των Ορθοδόξων βουλευτών της Αυστραλίας στην Δ.Σ.Ο., που συμμετέχουν άλλωστε και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Βίλνιους. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, επίσης συμμετέχουν για πρώτη φορά βουλευτές, Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα, από την Λατινική Αμερική.
Από την εκδήλωση της παρουσίασης της Δ.Σ.Ο, στις Ορθόδοξες κοινότητες του Σίδνεϋ
Η επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε 20 περίπου ημέρες πριν την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η Γραμματεία της Δ.Σ.Ο.,κατά την παραμονή της στην Αυστραλία, εξέφρασε την ανησυχία της για την επικείμενη τότε επίθεση, με το παρακάτω κείμενο που απέστειλε σε κάθε κατεύθυνση:
” Η Δ.Σ.Ο. εκφράζει την ανησυχία της για την εμμονή του Αμερικανού Προέδρου να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ, εις πείσμα των αντιδράσεων που πολλές χώρες, Χριστιανικές Εκκλησίες και εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο πόλεμος αυτός αντιβαίνει βαθύτατα στις βασικές αρχές της πίστεώς μας , της ηθικής και του δικαίου που η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει αναδείξει στην ιστορική της πορεία. Εγκυμονεί δε ευθείες και παράπλευρες βαρύτατες συνέπειες για την διαρκή ειρήνη και την σταθερότητα σε όλον τον κόσμο, κατ’ εξοχή δε στην ευρύτερη εμπόλεμη περιοχή.
Η Δ.Σ.Ο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει το μοιραίο και τις κυβερνήσεις των κρατών να προβούν στα αναγκαία, ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα και να αναχαιτίσουν τις φιλοπόλεμες διαθέσεις από οπουδήποτε προερχόμενες . Τέλος, καλεί τους πολίτες του κόσμου όπου γης που πιστεύουν στην ειρήνη να αντιταχθούν έμπρακτα στην πραγμάτωση των πολεμικών απειλών”.
Η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία
Τις δύο τελευταίες χιλιετίες η Ορθοδοξία υπήρξε θρησκευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σύμβολο για τους λαούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, ως πίστη και πολιτιστική κληρονομιά, υπήρξε θεμελιώδης για την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα των λαών αυτών.
Η εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία ήταν αποτέλεσμα της μετανάστευσης Ορθοδόξων από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ρωσία, την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία απέκτησε θεσμική έκφραση το 1897, με την άφιξη του Αιδεσιμότατου Αθανάσιου Καντόπουλου, ο οποίος διορίστηκε στην Μελβούρνη από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να υπηρετήσει τις θρησκευτικές και πνευματικές ανάγκες όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ο πρώτος Ορθόδοξος ναός οικοδομήθηκε τον Μάιο του 1898 στο Σίδνεϋ και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα.
Μία από τις πρώτες Θείες Λειτουργίες που τελέστηκε δημόσια από τους Έλληνες Ορθοδόξους ιερείς, για τους Έλληνες, Ρουμάνους και Ρώσους Ορθοδόξους πιστούς, με την παρουσία μελών του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, έξω από το Κοινοβούλιο της NSW (New South Wales), περίπου το 1933.
Ωστόσο, η πρώτη Ορθόδοξη λειτουργία πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια πριν, το Πάσχα του 1820, πάνω σε ρωσικό πλοίο που εξερευνούσε την Ανταρκτική και βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από τις αυστραλιανές ακτές. Στις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί Ρώσοι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αυστραλία εξαιτίας του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου (1905) αλλά και της Ρωσικής Επανάστασης (1917). Οι σημερινοί τους απόγονοι υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, μετά την άφιξη Ορθοδόξων από διάφορες χώρες κάθε εθνολογική ομάδα υπήχθη στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Εκκλησίας από την οποία προήλθε.
Το 1922 έφτασε στην Αυστραλία ο πρώτος μόνιμος Ρώσος Ορθόδοξος ιερέας, και τέσσερα χρόνια αργότερα κτίστηκε στο Μπρισμπέιν η πρώτη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στον ΄Αγιο Νικόλαο.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης από το 1924, για νομοκανονικούς, ιστορικούς και δημογραφικούς λόγους (οι ΄Ελληνες Ορθόδοξοι αποτελούν περίπου το 64% του συνολικού αριθμού των Χριστιανών Ορθοδόξων στην Αυστραλία) διατηρεί τον συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε όλες τις Ορθόδοξες εθνολογικές ομάδες στην Αυστραλία, με τον Αρχιεπίσκοπο επικεφαλής όλων των κοινών εκκλησιαστικών θεμάτων.
Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του έτους 2001 και ακολουθώντας υπολογισμούς που αφορούν την καταγωγή, τον τόπο καταγωγής και την γλώσσα, αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των Ορθόδοξων πιστών στην Αυστραλία είναι περίπου 760.000 (4,3% του συνολικού πληθυσμού).
Τα τελευταία εκατό χρόνια ιδρύθηκαν στην Αυστραλία 213 συνολικά εκκλησίες, με την βοήθεια των Ορθόδοξων κοινοτήτων, των Ορθόδοξων ενοριών και άλλων μη Κανονικών εκκλησιαστικών οργανώσεων (Παλαιοημερολογίτες, Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αμερικής και Αυστραλίας).
Πηγές: Το παρόν συντάχθηκε με βάση τις ιστοσελίδες www.rocor.org.au και www.home.it.net.au/jgrapsas/pagesjgrapsas/pages και με τη βοήθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου La Trobe κ. Αναστάσιου Τάμη, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Έρευνας.