Αθήνα, 20 Ιουλίου 2023. Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ)
Την Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στις εργασίες της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στον διακοινοβουλευτικό θεσμό που απαρτίζεται από βουλευτές και γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία βουλευτών «που συμμετέχουν και στις εργασίες της ΔΣΟ εκπροσωπώντας τα κοινοβούλια τους, όπως τον Βαγγέλη Ντούλε από την Αλβανία, τον Γεράσιμο Καουάς από την Ιορδανία και τον Λαοκράτη Κόρανις από την Ουγγαρία».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις διαθεσμικές επαφές της Δ.Σ.Ο. με την ΠΑΔΕΕ για την ευόδωση αμοιβαίων στόχων, υπογραμμίζοντας ότι: «με την ιδιότητα του επικεφαλής ΓΓ της ΔΣΟ, ενός επίσης διακοινοβουλευτικού θεσμού, τρία μόλις έτη γηραιότερου από τον δικό σας, που συνενώνει στους κόλπους του Ορθόδοξους βουλευτές από 25 χώρες, είχα τη χαρά να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε με την ηγεσία της ΠαΔΕΕ, τον αγαπητό Πρόεδρο, Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λου Ραπτάκη αλλά και το σύνολο του προεδρείου της. Σε αυτές τις επαφές διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, η καταδίκη του αναθεωρητισμού και της καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, η προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τέλος, ο επικεφαλής του διακοινοβουλευτικού σώματος ορθοδόξων βουλευτών σκιαγράφησε το πεδίο της κοινής δράσης με την ΠΑΔΕΕ: «Ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και της ΠαΔΕΕ έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ενεργότερη και συντονισμένη παρέμβαση και κοινές δράσεις σε δύο εξαιρετικής σπουδαιότητας ζητήματα (…) Το ένα αφορά στην εργαλειοποίηση της θρησκείας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος (…) Το δεύτερο πεδίο συνεργασίας είναι η κοινή μας αγωνία για τη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός κινδυνεύει με εξαφάνιση».