9Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, 2002
Κεντρικό θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και Ορθοδοξία»
Με την συμμετοχή του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Valer Dorneanu και την παρουσία Της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητας Τον Πατριάρχη της Ρουμανίας κ.κ. Θεόκτιστο, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι η 9η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ για το έτος 2002.Κεντρικό θέμα της Συνόδου ήταν ¨Παγκοσμιοποίηση και Ορθοδοξία
Στην Συνέλευση προήδρευσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Victor Zorkaltsev, βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, ενώ την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Valer Dorneanu, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
“…Με τις πολλές σημασίες σε επίπεδο πολιτικό, πολιτιστικό και διεθνές αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί ένα σταυροδρόμι στην ιστορία, όπως μας δίνει και το κύριο θέμα της Συνελεύσεως “Παγκοσμιοποίηση και Ορθοδοξία”.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις, υπογραμμίζοντας την σημασία την οποία η Βουλή της Ρουμανίας δίνει σ΄ αυτήν την Γενική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, στον ρόλο των βουλευτών που συμμετέχουν σ’ αυτήν και στον ρόλο των κοινοβουλίων τα οποία εκπροσωπούν. Υπάρχει μία τάση να ταυτίζουμε την Ευρώπη με το δυτικό της τμήμα. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και στην ιστορία, επειδή ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός έχει ως θεμέλιο το Βυζάντιο και την ορθόδοξη πίστη, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ενώσει πολλούς λαούς, και μπορούμε να πούμε ότι μέσα στην πείρα της Ανατολικής Χριστιανοσύνης έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες της ιστορίας και χάρη στο ρόλο που έπαιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία συνέβαλε στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, της ενότητας των λαών και του πνεύματος της Ορθοδοξίας. Αυτό συνέβη και με την Ορθόδοξη Ρουμανική Εκκλησία, που ήταν σύμβολο της εθνικής ενότητας ακόμα και μετά μισό αιώνα αρνήσεως της πίστεως από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Δεν είναι ανάγκη να αποδείξουμε ότι στις ρίζες του δικού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται η Ορθοδοξία.
Οι διάφορες απόψεις που μιλούν για κάποιες συγκρούσεις ανάμεσα στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης δεν μας εκφράζουν. Στο παρόν η Ευρώπη προχωρεί προς το τέλος της σύγκρουσης του δυτικού και του ανατολικού μέρους και στην εγκαθίδρυση ενός κλίματος σεβασμού όλων των λαών της Ευρώπης…”
Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα ο Πατριάρχης της Ρουμανίας κ.κ. Θεόκτιστος, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων και τα εξής:
“…Εμείς ως λειτουργοί της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας βλέπουμε σ’ αυτό το έργο ένα έργο διαδόσεως των αξιών που πραγματικά είναι μοναδικές στον σύγχρονο κόσμο και τις οποίες επιβεβαιώνει η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έδωσε στους Αποστόλους την δύναμη να μιλήσουν στις γλώσσες όλων των λαών και να δώσουν έτσι αξία στα έθνη, στους λαούς, στους τοπικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα όμως, όλοι οι λαοί βρίσκονται ενωμένοι στην πίστη στον Θεό. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο έργο, το οποίο εκτιμά ιδιαίτερα η Εκκλησία μας? και έχω αυτήν την φορά την μοναδική ευκαιρία να μιλήσω, να χαιρετίσω τον καθένα από σας, τον κάθε εκπρόσωπο της Βουλής της Ορθοδοξίας θα έλεγα, επειδή ταυτόχρονα ο καθένας σας κατά χαρισματικό τρόπο εκπροσωπεί εδώ και τις ανάλογες Εκκλησίες σας σε ένα κοινό έργο, μια κοινή προσπάθεια, σε ένα έργο του Αγίου Πνεύματος που φωτίζει τον νου των ηγετών των λαών, των κρατών, που φωτίζει τον νου εκείνων που καλούνται από την σύγχρονη ιστορία και από τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου να συμβάλουν στην αδελφοποίηση. Η Συνέλευσή σας επιβεβαιώνει και ερμηνεύει πολύ ωραία το θαύμα της Πεντηκοστής, το θαύμα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος. Ενότητα σε διαφορετικότητα? Η Ορθοδοξία εκτιμά πολύ αυτήν την αξία του πολιτισμού κάθε λαού, της γλώσσας, της τέχνης κάθε έθνους, που σέβεται πάντοτε σύμφωνα με τον λόγο του Αγίου Ευαγγελίου την εθνική, ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα, αλλά αυτή η ταυτότητα ταυτόχρονα θέλει να φέρει στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αυτό που δεν μπορεί να φέρει η ίδια η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, αυτό που θα σας απασχολήσει άλλωστε στις εργασίες σας. Εσείς, τα μέλη αυτής της διακοινοβουλευτικής συνελεύσεως, μιλάτε τις γλώσσες της Πεντηκοστής. Γι’ αυτό, οι σκέψεις και η θέλησή σας, όλων μας εξάλλου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, εκφράζουν μία ενότητα, μία μοναδική αλήθεια, εκείνη την αλήθεια του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος είπε: “Εγώ ειμί το φως του κόσμου”. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο φως, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη αλήθεια, άλλη οδός, και αυτή η φωνή όλων μας, των χωρών των Ορθοδόξων και των κατοίκων τους, του κλήρου μας και του λαού, για πρώτη φορά ακούγεται στον κόσμο στην αρχή της 3ης χιλιετηρίδας. Ο κόσμος ποθεί την αλήθεια, αυτό το φως του Χριστού και το έχει ανάγκη…”
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Peckstadt. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του προς το Συνέδριο, τόνισε μεταξύ των άλλων:
“…Η επιλογή προς εξέτασιν και βαθυτέραν μελέτην ενός τοιούτου σοβαρωτάτου και λίαν επικαίρου θέματος είναι σαφές δείγμα της υπευθυνότητος μεθ’ ης οι μετέχοντες εις την Διακοινοβουλευτικήν Συνέλευσιν υμών αντιμετωπίζουσι τοιαύτα νευραλγικά θέματα περί των οποίων ακούονται πολλαί και εν τισίν αντικρουόμεναι απόψεις και εκφράζονται υπό τινών σοβαραί ανησυχίαι. Προσευχόμεθα εκ βαθέων και εκ καρδίας ευχόμεθα ίνα το Πνεύμα το Άγιον φωτίζη υμάς και καθοδηγή τα διανοήματα και τας αποφάσεις υμών προς δόξαν Θεού και οικοδομήν της αγιωτάτης Αυτού Ορθοδόξου Εκκλησίας, σωτηρίαν δε του Χριστεπωνύμου λαού του Θεού και παντός του κόσμου, εις την διακονίαν του οποίου υπό της προνοίας και της αγάπης Αυτού ετάχθητε…”
Χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Απόστολου Κακλαμάνη απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
“…Καλούμαστε σήμερα να προσεγγίσουμε ένα μεγάλο θέμα, ένα φαινόμενο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να το προσεγγίσουμε μέσα από το πνεύμα της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας μας, μέσα από τις, θα έλεγα, μεγάλες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της προστασίας των ανθρώπων και των δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, δείχνοντας κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμό στους συνανθρώπους μας…”
Αντίστοιχα, ο κ. Vladimir Medvedev, μέλος της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο., απηύθυνε μήνυμα του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Gennadiy Seleznev, o οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων:
“…Σήμερα οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, επιδεικνύοντας μία σειρά επιτυχίες στον τομέα της τεχνολογίας, τείνουν να επικρατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όμως, παρά την κατάργηση των συνόρων, την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων και των πληροφοριακών πεδίων ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, οι λαοί, δυστυχώς, δεν έχουν επιτύχει καλύτερα επίπεδα ευημερίας. Σ’ αυτήν την νέα, άπειρη τεχνολογική κοινωνία, υποβαθμίζεται ο ρόλος της ηθικής, ο ρόλος των παραδοσιακών πανανθρώπινων αξιών, οι αξίες του καλού, της δικαιοσύνης και της ανιδιοτελούς διακονίας. Δυστυχώς, ο κόσμος μας δεν έχει γίνει περισσότερο ασφαλής, αντιθέτως, παρατηρούμε την εμφάνιση νέων διεθνικών και διαομολογιακών συρράξεων…”
Το μέλος της Γραμματείας της ΔΣΟ κ. Vlad George Nadejde, Ρουμάνος κοινοβουλευτικός, χαιρετίζοντας τους συνέδρους τόνισε μεταξύ των άλλων:
” …Αυτός ο κόσμος που αντιμετωπίζει την εκκοσμίκευση κυριαρχείται από δύσκολα προβλήματα, υλικά κυρίως, σε Ανατολή και Δύση. Η απομάκρυνση από την πίστη που ενοποιεί, που έμαθε τον κόσμο μέσα από το Ευαγγέλιο να διακονεί ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον, έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από αυτήν την διακονία του πλησίον. Και εμείς, οι βουλευτές και οι πολιτικοί, με τις οργανώσεις μας έχουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των Ορθόδοξων βουλευτών του κόσμου. Σκοπός μας είναι να βοηθηθεί το έργο των Ορθόδοξων Εκκλησιών για την ενοποίηση του πνεύματος, της κουλτούρας, της ιστορίας των λαών μας…”
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, κ. Στυλιανός-Άγγελος Παπαθεμελής, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε:
“…Η Ορθοδοξία είναι ένα όραμα αυθεντικό, οικουμενικό. Πιστεύει στην οικουμενικότητα και την παγκοσμιότητα όχι μόνον της ανθρωπότητας αλλά της όλης κτίσης του Θεού. Αλλά αυτή η φωνή της Ορθοδοξίας η οποία απορρέει από τις αλήθειες της, η οποία μεταδίδεται από τις εκκλησίες της, αυτή η φωνή σήμερα ίσως δεν ακούγεται. Έχουμε το προνόμιο να είμαστε φορείς αυτής της πίστης, μιας πίστης η οποία με τα δόγματά της, την τριαδικότητα του Θεού για παράδειγμα, μας δίνει το μοντέλο των ανθρωπίνων σχέσεων, μοντέλο συνύπαρξης ισοτίμων, με το χριστολογικό της δόγμα μας προσφέρει άλλες αλήθειες μέσω της Θείας Ευχαριστίας και της Κοινής Τράπεζας, με την εσχατολογία της μας δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι ένα διαρκές υποκείμενο της ιστορίας. Όμως, η παγκοσμιοποίηση την οποία γνωρίζουμε σήμερα αποδιώχνει τον άνθρωπο από υποκείμενο της ιστορίας, απομειώνει συνεχώς τον ρυθμιστικό ρόλο του έθνους-κράτους, εργάζεται διά την πλήρη υπεριδιωτικοποίηση και γενικά προκαλεί συνθήκες απανθρωπιάς…”
Τέλος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Victor Zorkaltsev, είπε μεταξύ άλλων:
“…Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Συνέλευσής μας είναι να συμβάλουμε στην νομοθετική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση. Η ύπαρξη κανόνων του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικών για όλες τις χώρες, δημιουργεί το έδαφος να ενεργοποιηθούν τα κοινοβούλια, για να βελτιωθεί η νομοθεσία. Η πείρα δείχνει ότι, όταν υπάρχει η απαραίτητη νομοθετική υποδομή, οι χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις καταστροφικές επιρροές των ισχυρότερων “σκοτεινών” δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σήμερα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, κάτι που συνέβη επανειλημμένα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο όμως, οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με την θέση και τον ρόλο των χωρών μας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς θα πρέπει να εκφράζουν την βούληση των λαών υπό τον όρο ότι οι λαοί και η κοινή γνώμη θα είναι πάντα ενημερωμένοι αναφορικά με την ουσία και τις συνέπειες των αποφάσεων των κοινοβουλίων. Η επιρροή μας στις ενέργειες των πολιτικών ηγετών πρέπει να είναι πρώτα από όλα πνευματική, ηθική. Ο σημαντικότερος κανόνας της Ορθοδοξίας – “Ο Θεός δεν είναι στη δύναμη, αλλά στη δικαιοσύνη” – πρέπει να καθορίζει όλες τις προσπάθειές μας για την επίλυση των προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης. Αν βάλουμε στόχο μας να κατισχύσουν οι αξίες της πνευματικότητας και του ανθρωπισμού, τότε μπορεί ακόμα να διορθωθεί η κατεύθυνση στην οποία κινείται η παγκοσμιοποίηση, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ανθρώπων και όλων των λαών …”.
Στην Συνέλευση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 19 κοινοβούλια – μέλη της ΔΣΟ:
Ελλάδα, Ρωσία, Κύπρος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Γεωργία, Εσθονία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία. Επιπλέον παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων της Αυστραλίας και του Κοινοβουλίου της Ουγκάντα.
Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ για πρώτη φορά μέλους του Κοινοβουλίου της Ουγκάντα, του κ. Ssekikubo Theodore, όπως επίσης και η παρουσία αντιπροσωπείας από την οργάνωση ‘SYNDESMOS’ των Ορθόδοξων νεολαιών.
Οι εργασίες της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες του Ρουμανικού Κοινοβουλίου με την υποστήριξη, τεχνική και γραμματειακή, του τμήματος διεθνών σχέσεων υπό την ευθύνη της κα. Aida Bajanaru.