Σόφια, 23 – 25 Νοεμβρίου 2023. Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και της Επιτροπής Τροποποίησης Καταστατικού της Δ.Σ.Ο.
Επίσημες συναντήσεις του Προεδρείου της ΔΣΟ στη Σόφια
Η Φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και της Επιτροπής Τροποποίησης του Καταστατικού της ΔΣΟ, έλαβε χώρα στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Σόφια, 24 Νοεμβρίου 2023. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος Βουλευτές – μέλη της ΔΣΟ από: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιορδανία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
Τα μέλη της ΔΣΟ καλωσόρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.
Στο πλαίσιο των εργασιών, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, κατά την εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων της οργάνωσης ανέφερε: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Οργάνωσή μας και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος».
Ο Γενικός Γραμματέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή «όπου ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτή η ένοπλη σύγκρουση έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοιχτή και χαίνουσα πληγή στη Γηραιά Ήπειρο, που αποτελεί ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, ο οποίος εκτυλίσσεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.»
Στον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου εξαμήνου ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται και «άλλες επετειακές εκδηλώσεις -και σκεφτόμαστε να τις συνδυάζουμε με παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας- στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Αυστραλία.
Οι επετειακές δράσεις ολοκληρώνονται με την πραγματοποίηση δυο μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε την άνοιξη διεθνές συνέδριο με θέμα: “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”. Ανάλογο συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (1993-2023): Η Ενότητα των Ορθοδόξων μέσα από την εμπειρία της ΔΣΟ”. Θα είναι μια επίσης, σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών λειτουργίας μας».
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Προεδρείου της ΔΣΟ στη Σόφια, πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις:
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Rosen Zhelyazkov
Επίσημη συνάντηση πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Rosen Zhelyazkov.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε ότι έρχονται νέες γενιές που δεν είναι και τόσο παραδοσιακές, μιλάμε για την γενιά Ζ και την Millennium. Είναι γενιές που δεν θυμούνται τις φρικαλεότητες του πολέμου. Που όλο και περισσότερο ζουν σε έναν ψηφιακό και όχι πραγματικό κόσμο. Και όλο και περισσότερο απομακρύνονται από την κατανόηση και από την αίσθηση για την πίστη. Και η εργασία της ΔΣΟ πρέπει να επικεντρωθεί ακριβώς στους νέους και στις πολιτικές που μπορούν να προωθήσουν τα κοινοβούλια για την προαγωγή των αξιών που, δυστυχώς, όλο και περισσότερο βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Γι’ αυτό και τα καθήκοντα και οι ευθύνες της οργάνωσης αυτής γίνονται όλο και πιο σημαντικές».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ με τη σειρά του ανέφερε ότι: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ξεκίνησαν έναν διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης σε αυτό το διάλογο στον οποίο επιδιώξαμε να έχουμε ουσιαστική συμβολή δεν υπάρχει καμία αναφορά στις έννοιες θρησκεία χριστιανισμός εκκλησία και στην συμβολή τους στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εμείς επιδιώκουμε σε συνεργασία και με άλλες κοινοβουλευτικές οργανώσεις και θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα και αυτό το επόμενο διάστημα και ενόψει των Ευρωεκλογών θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκείας και καταγγελιών πολιτών κ. Georg Georgiev
Το Προεδρείο της ΔΣΟ είχε επιπλέον συνάντηση με τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκείας και καταγγελιών πολιτών κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ, με τον οποίο συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ.κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ, Κρίστο Ντασκάλοφ, και Κρασιμίρ Σμπέφ, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκείας και καταγγελιών.
Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, κατά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Γκεοργκίεφ για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, ενώ επισήμανε ότι «ως ΔΣΟ προάγουμε τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική πίστη. Επιδιώκουμε να έχουμε συνεννόηση με εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, όπως με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Πρέπει να βρούμε διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης, και το επιδιώκουμε με τις άλλες Αβρααμικές θρησκείες, μουσουλμανικού και ιουδαϊκού θρησκεύματος. Κοιτίδες και των τριών αυτών των θρησκειών είναι οι Άγιοι Τόποι. Όπου, δυστυχώς και πάλι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών συγκρούσεων. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς και την σφαγή αθώων πολιτών του Ισραήλ έχουμε μία κλιμάκωση πολεμικών συγκρούσεων, οι οποίες ελπίζουμε να λάβουν τέλος το συντομότερο δυνατόν».
Συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας
Ο ΓΓ της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, και να τους αναπτύξει τον ρόλο και τις δράσεις της Οργάνωσης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βέλικο Τύρνοβο κ. Γρηγόριος, Λόβετς κ. Γαβριηλ, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βράτσης κ. Γρηγόριος, Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βάρνας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Ρούσε κ. Ναούμ.
Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» με θέμα: «Θεολογία – Εκκλησία – Κοινωνία στο Διάλογο»
Ο Γενικός Γραμματέας δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην Δ.Σ.Ο, κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» με θέμα: «Θεολογία – Εκκλησία – Κοινωνία στο Διάλογο».
Ο ΓΓ της ΔΣΟ στον χαιρετισμό του στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «είναι εξαιρετική η χαρά μας να συμμετέχουμε στο ιωβηλαίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που στον έναν αιώνα της λειτουργίας του κράτησε αναμμένη τη φλόγα των θεολογικών σπουδών, τις αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ένα ίδρυμα που υποστήριξε ουσιαστικά την Εκκλησία της Βουλγαρίας, εκπαιδεύοντας τα στελέχη της, τους κληρικούς και αρχιερείς της».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Ορθοδοξία κατέστη στοιχείο ταυτοτικό, ιδιαίτερο βέβαια για τον κάθε λαό, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενικό. Το στοιχείο που συγκροτούσε το συνανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, αυτόν που κληροδότησε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτό επίσης το κρίσιμο στοιχείο που διέσωσε την ιδιαιτερότητα, και εν τέλει την ελευθερία, των ορθόδοξων λαών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας». Στον χαιρετισμό του κατέληξε λέγοντας ότι «η ενίσχυση των αυθεντικών χριστιανικών αξιών οδηγεί στη συνεργασία, στη συνοχή, στην ενίσχυση της ίδιας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι υπαρξιακό αίτημα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και τις σοβαρές προκλήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή. Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Οι Χριστιανικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν κοινωνική και κοινοτική μορφή του Χριστιανισμού”».