13Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΒΕΝΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, 2006

Κεντρικό θέμα: «Η συμβολή του Ορθόδοξου πολιτισμού στην οικοδόμηση της Νέας Ευρώπης»

Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Στην Συνέλευση προήδρευσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. βουλευτής κ. Sergei Popov. Στην Συνέλευση συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τα 18 κάτωθι Κοινοβούλια-μέλη της Δ.Σ.Ο.: Ελλάδα, Ρωσική Ομοσπονδία, Κύπρος, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Εσθονία, Ιορδανία, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λίβανο, Παλαιστινιακή Αρχή, Πολωνία, Ρουμανία, Συρία καθώς και βουλευτές από: Αυστραλία, Η.Π.Α. και Ουγκάντα.

Στην Συνέλευση ακόμη έλαβε μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή, εκπρόσωπος του¨ SYNDESMOS¨ (Παγκόσμιος Οργανισμός Ορθόδοξης Νεολαίας).

Επιπλέον κλήθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Υπέρτιμος και Έξαρχος Νοτίου Ευρώπης κ. Γεννάδιος, ο Δήμαρχος της πόλης της Βενετίας καθ. κ. Massimo Cacciari, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Βενετία κ. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος. Κατά την τελετή έναρξης έγινε ανάγνωση χαιρετιστηρίων μηνυμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Αλεξίου Β′, του Προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Boris Gryzlov και του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών αιδ. δρ. Samuel Kobia.
DSCF0202
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα: «Η Χριστιανική κληρονομιά του Κοσσόβου και του Μετοχίου – κοινή ευθύνη», η οποία και παρουσιάσθηκε στον περίβολο του Ελληνικού Ινστιτούτου.

Πάνω στο κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

«Η Βυζαντινή κληρονομιά στη Ρωσία και τον Σλαβικό κόσμο: Διαδοχικότητα και καινοτομία» από τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ιστορίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας του Lomonosov, καθ. Sergei P. Karpov

«Η συμβολή του Βυζαντίου στην ιστορική εξέλιξη και την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης» από την Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθ. κα Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα

1. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης συμφωνήθηκε να προστεθεί νέα Επιτροπή ΜΜΕ στη Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο.

2. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των μελών των οργάνων της Δ.Σ.Ο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα Όργανα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

3. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, η 14η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο για το 2007 να πραγματοποιηθεί στην Αστανά, πρωτεύουσα του Καζακστάν.

4. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έκλεισαν με την υιοθέτηση ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

– Τη συμβολή της Δ.Σ.Ο. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Β. Πούτιν κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Θρησκευτικών Ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από 3 έως 6 Ιουλίου 2006: «…Θεωρούμε ότι ο οικοδομητικός διάλογος είναι απαραίτητος και στο διεθνή στίβο. Εξάλλου η Ρωσία ήδη συνεργάζεται ενεργά με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ανατολικο-χριστιανικό φόρουμ και την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας…»

– Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο πολιτικό συνέδριο «Έθνος, Θρησκείες – Ορθοδοξία και τα νέα Ευρωπαϊκά δεδομένα» που διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο στην Αθήνα από 17 – 19 Απριλίου 2005.

– Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ψήφισμα για την ανάπτυξη της Διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στα Βαλκάνια που υιοθέτησε, αναγνωρίζει τη Δ.Σ.Ο. ως μια Συνέλευση, η οποία συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στα Βαλκάνια. (υπ’αριθμόν 126/14 Ιουνίου 2005).

Έκδοση Πρακτικών

Συλλογή φωτογραφιών photocamera30

Related Articles

Back to top button